Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/10/2008

Συνάντηση Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου με Υπουργό Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από του βουλευτές Π. Λαφαζάνη και Γ. Δραγασάκη, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη .

Αμέσως μετά έγιναν δηλώσεις.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

«Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση . Η λογική αυτής της επίσκεψης που ζητήσαμε ήταν ότι τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία αλλάζουν, οι βασικές αρχές και αντιλήψεις , και οι δικές μας πολιτικές στις οποίες είχαν εδραιωθεί αλλά και οι πολιτικές όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σήμερα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και με αυτή την έννοια «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Και νομίζω ότι ίσως και τώρα είμαστε πολύ πεινασμένοι από μια άποψη. Με αυτή την έννοια εμείς θέσαμε μια σειρά ζητήματα στα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις, σε σχέση με την ελληνική οικονομία και αναπτύξαμε τις σχετικές σκέψεις και προτάσεις μας τις οποίες σας αναφέρω επιγραμματικά.

-Πρώτον θεωρούμε  αναγκαίο να υπάρξει μια καλύτερη εποπτεία σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο σήμερα κατακερματίζεται ανάμεσα στις τράπεζες , στην κεφαλαιαγορά, στις ασφαλιστικές εταιρείες, έστω και με μορφές άμεσου συντονισμού που πρέπει  να βρεθούν ώστε να υπάρχει αυτή η ενημέρωση, η γνώση και η εποπτεία που θα οδηγήσει και στους αναγκαίους ελέγχους.

-Το δεύτερο θέμα. Εκφράσαμε την ανησυχία μας σχετικά με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια εγγύηση των αποθεματικών αυτών από την πλευρά του κράτους και επίσης η αντικατάσταση όσων δομημένων περισσότερο ή λιγότερο «τοξικών» επενδύσεων υπάρχουν με κρατικά ομόλογα.

-Το τρίτο είναι το θέμα των επιτοκίων που ήδη πιέζει πάρα πολύ την αγορά και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν προτάσεις και πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί σε μεγάλο βαθμό αυτό καθορίζει και την κίνηση των επιτοκίων στη χώρα μας, αλλά εν ανάγκη και σε εθνικό επίπεδο λαμβάνοντας υπʼ όψιν ότι υπάρχουν ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και προστασίας των πολιτών.

-Τέταρτον, θέσαμε το θέμα της προστασίας των καταθέσεων. Υπάρχουν μηχανισμοί σήμερα αλλά πιστεύουμε ότι αυτός ο διατραπεζικός οργανισμός που υπάρχει και το όριο των 20.000 ευρώ δεν αρκεί. Θεωρούμε ότι το ίδιο το κράτος πρέπει να αναλάβει το όριο αυτό να αυξηθεί ουσιαστικά , δεν λέμε εμείς απεριόριστα , αλλά θα έλεγα να πολλαπλασιαστεί και αυτό θα ήταν και μια ώθηση προς το ίδιο το κράτος να ασκεί την εποπτεία του στον κρατικό τομέα.

-Το πέμπτο σημείο είναι ότι παίρνοντας τα μηνύματα των καιρών, πρέπει να δούμε με μια νέα φιλοσοφία και αντίληψη το θέμα κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικά στον τραπεζικό τομέα, πέρα από τις άλλες, Ολυμπιακή και άλλες που είναι πολύ σημαντικές και τα αναφέραμε σήμερα στη Βουλή. Θεωρούμε ότι χρειάζεται μια βαριά παρουσία του δημόσιου τομέα μέσα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα όπου θα μπορεί να παίζει το ρόλο και σταθερότητας και πηγής των βημάτων που πρέπει να γίνουν και όχι να επαφιόμαστε σε διάφορα κερδοσκοπικά ή άλλα κριτήρια. Με αυτή την έννοια μας ενδιαφέρει πολύ το θέμα της Αγροτικής Ασφαλιστικής, της Εθνικής Ασφαλιστικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ιδιαίτερα της Τράπεζας Αττικής.

-Προτελευταίο ζήτημα που θέσαμε είναι το θέμα για το οποίο έκανε δηλώσεις ήδη προηγουμένως ο κ. Υπουργός, σε σχέση με την  προστασία των δανειοληπτών. Να αναφέρουμε ότι θεωρούμε αναγκαία κάποια μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, έστω και σε αυτή τη φάση που διανύουμε, διεύρυνση του χρόνου που θα καταγραφεί κάποιος στο «κόκκινο», μείωση της ελάχιστης δόσης και σε σχέση με το γενικότερο δανεισμό θεωρούμε ότι πρέπει να μην επιτρέπεται η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.

-Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων με διορθωτικό ποσό και γενικά με την κάλυψη και της αύξησης του τιμαρίθμου και της ανόδου της παραγωγικότητας.»

To Γραφείο Τύπου