Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/03/2006

Αγανακτισμένοι οι καπνοπαραγωγοί σ' όλη την Ελλάδα

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής

Σε αναβρασμό βρίσκονται χιλιάδες καπνοπαραγωγοί εξαιτίας του εμπαιγμού που υφίστανται στις αγοραπωλησίες των καπνών της περσινής χρονιάς. Οι εταιρίες μεταποίησης επιδιώκουν οι τιμές των καπνών να κρατηθούν στα κατώτατα δυνατά επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Μας αναφέρουν ότι προτείνουν τιμές 2,64€/κιλό για την ποικιλία Μπασμά που είναι χαμηλότερη κατά ένα ΕΥΡΩ από την περσινή τιμή σ΄ όλη τη Βόρεια Ελλάδα (Νιγρίτα, Κομοτηνή, κλπ.). Για άλλη μια χρονιά συμπιέζουν ασφυκτικά το χρονικό διάστημα των αγοραπωλησιών, με σκοπό να οδηγήσουν τους καπνοπαραγωγούς σε καθεστώς εκβιασμών. Ταυτόχρονα, κινδυνολογούν ότι δήθεν οι παραγωγοί θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους προκειμένου να τους υποχρεώσουν να παραδώσουν χωρίς αντιδράσεις τα καπνά τους. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η Κυβέρνηση παραμένει απαθής, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Μεθοδευμένες ενέργειες όπως, η ανοιχτή υπονόμευση του καθεστώτος των αγοραπωλησιών με την άρνηση των εταιριών να υλοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (έναρξη αγορών, καταβολή εγγυητικών επιστολών κ.α.), είτε οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές που σκόπιμα οι ίδιες οι εταιρίες μεταποίησης διαρρέουν, με πρόσχημα τις περιορισμένες ποσότητες καπνού που επλήγησαν από το χαλάζι, στοχεύουν απλά και μόνο να συμπιέσουν συνολικά τις τιμές, ανεξαρτήτως της ποιότητας των καπνών.

Η συσσωρευμένη αγανάκτηση των παραγωγών από την διαφαινόμενη παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματός τους, η ανασφάλεια για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας, προκαλούν την οργή των παραγωγών και των φορέων τους, οι οποίοι προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πρώτο μέτρο το πάγωμα των πωλήσεων (Νιγρίτα).

Καλούμε τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άμεσα να πάρει μέτρα, ώστε ως εποπτεύουσα αρχή να εφαρμοστεί το καθεστώς των αγοραπωλησιών, να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να επιβληθούν κυρώσεις, όπου υπάρχουν εκβιασμοί.

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου