Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/10/2008

Συνάντηση Αλ.Τσίπρα με διοικητή Τράπεζας Ελλάδας- δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:

Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Ήταν μάλιστα και μια συνάντηση γνωριμίας με το νέο Διοικητή, τον οποίον και ευχαριστούμε γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για μας η πλήρης εικόνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι μας βοηθάει να διαμορφώσουμε την πολιτική μας πρόταση.

Εκφράσαμε στο Διοικητή την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η κρίση έχει ήδη περάσει στην πραγματική οικονομία. Όχι βεβαίως στις τράπεζες, αλλά στα νοικοκυριά, στους δανειολήπτες. Διότι η αύξηση του Euribor, που είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, έχει μετακυλιστεί στα ελληνικά νοικοκυριά που είναι ήδη αναγκασμένα να βλέπουν μια αύξηση της μηνιαίας δόσης για στεγαστικά δάνεια στο ύψος του 25%. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, με την ακρίβεια, με τον υψηλό πληθωρισμό, που ιδίως πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα, δημιουργεί μια ασφυκτική, μια δραματική κατάσταση.

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας και τις σκέψεις μας για το τραπεζικό σύστημα. Οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει τραπεζικό σύστημα χωρίς ισχυρή κρατική εγγύηση και ευρεία κοινωνική υποστήριξη.

Υπ΄ αυτή την έννοια, είναι αναγκαίο, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει μια νέα σχέση της κοινωνίας με τις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν μπορεί οι τράπεζες να είναι πάνω από την κοινωνία. Είναι αναγκαία μια νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ιδιαίτερη και ισχυρή την παρουσία και το ρόλο του δημοσίου και βεβαίως με αυξημένο δημόσιο κοινωνικό έλεγχο.

Οι τράπεζες δεν μπορεί να υποκαθιστούν το κοινωνικό κράτος  ή την αδυναμία των κυβερνήσεων να ασκούν κοινωνική πολιτική. Δεν μπορούν να είναι οι τράπεζες η λύση στην αδυναμία των κυβερνήσεων να ασκούν κοινωνική πολιτική για τη στέγη, για την εκπαίδευση, για την υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις για την προστασία των δανειοληπτών και των καταθετών, ιδιαιτέρως βεβαίως για όλους όσοι έχουν μικρά εισοδήματα και μικρές καταθέσεις, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν από την κρίση.

-    Τώρα υπάρχει λόγος ανησυχίας; …

Όταν βρισκόμαστε στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης την οποία έχει προκαλέσει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και διεθνώς προφανώς και υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτή η ανησυχία πρέπει να μας οδηγήσει στην ενίσχυση των αγώνων και των διεκδικήσεων για να αλλάξει αυτή η πολιτική.

To Γραφείο Τύπου