Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/10/2008

Συνάντηση Αλ.Τσίπρα με Φ.Πάλλη-Πετραλιά- δηλώσεις

Αλ.Τσίπρας: Tο κράτος να εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο ύψος του 2006. Eκδοση νέων ειδικών ομολογων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ και ο Δημ. Στρατούλης, υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά,

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων και να εκφράσουμε στην Υπουργό Απασχόλησης την ανησυχία μας διότι τα αποθεματικά των Ταμείων πλέον έχουν χάσει την αξία που είχαν το προηγούμενο διάστημα εξ αιτίας της κρίσης όσο και εξαιτίας μιας πολιτικής στην οποία είχαμε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας. Πολιτική που ακολούθησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις και είχε σαν βασικό χαρακτηριστικό το να κατευθύνει τα αποθεματικά των Ταμείων στο τζόγο της κεφαλαιαγοράς.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας αλλά και τις προτάσεις μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Πρέπει το κράτος σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων στο ύψος και στο επίπεδο που έδειχνε η αποτίμησή τους στα τέλη του 2006. Να πάρει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει από τις τράπεζες, να διεκδικήσει την επαναφορά των σύνθετων προϊόντων υψηλού ρίσκου στη τιμή της κτήσης τους.

Διότι την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει μόνο η κοινωνία. Πρέπει να την πληρώσουν και αυτοί που τα τελευταία χρόνια είχανε τεράστια αύξηση της κερδοφορίας.

Επίσης καταθέσαμε  πρόταση να πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση ούτως ώστε να υπάρξει αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων, των παλιών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα στα ασφαλιστικά Ταμεία με νέα ομόλογα του δημοσίου αντίστοιχα του τρέχοντος επιτοκίου. Με λίγα λόγια δηλαδή ζητάμε την έκδοση νέων ειδικών ομολόγων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης. Είναι αναγκαία η αλλαγή πολιτικής τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη σήμερα, που έχει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας που ουσιαστικά είναι ένα κουρελόχαρτο και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Σύμφωνο για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς επίσης θα πρέπει να υπάρξει μια νέα δημόσια παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μ΄ ένα ευρύτερο σταθερό ρόλο του δημοσίου, προκειμένου αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιδιώξεις της κερδοφορίας των τραπεζών.

Καταθέσαμε τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας στην υπουργό και ελπίζουμε ότι θα έχουμε και στο μέλλον τη δυνατότητα να έχουμε μια διαρκή συνομιλία.

To Γραφείο Τύπου