Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2006

Υπερκέρδη για τις επιχειρήσεις - Ψίχουλα για τους εργαζόμενους

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Hellastat για τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων και τις προτάσεις του ΣΕΒ για τα κατώτατα ημερομίσθια, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Όπως προκύπτει από την έρευνα της Hellastat, οι 173 εισηγμένες επιχειρήσεις, που δημοσίευσαν μέχρι τώρα οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2005, εμφανίζουν μια τρομακτική αύξηση των καθαρών κερδών τους κατά 43,6%!

Η νέα αυτή εμφάνιση προκλητικών υπερκερδών από τους επιχειρηματικούς ομίλους έρχεται σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις προτάσεις του ΣΕΒ για αυξήσεις ψίχουλα, πολύ κάτω και αυτού του πληθωρισμού, στους κατώτερους μισθούς και μεροκάματα, όπως έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με την εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση στο Δημόσιο.

Η νέα αυτή υπεραύξηση των κερδών, που συνεχίζει τις ανάλογες αυξήσεις προηγούμενων χρόνων και είναι πολλές φορές μεγαλύτερη της ανόδου του ΑΕΠ, καταρρίπτει τις μυθολογίες του ΣΕΒ και καταδεικνύει ότι όλη η οικονομία δουλεύει για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία επιτυγχάνονται με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, τη συνεχή υποβάθμιση των μισθών τους και τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων.

Γίνεται φανερό ότι, με τις νεοφιλελεύθερες αντεργατικές πολιτικές όλων των τελευταίων χρόνων που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ., η Ελλάδα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε παράδεισο του κεφαλαίου, ενώ οι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε μισούς μισθούς, μισά εργασιακά δικαιώματα, μισές συντάξεις και, τελικά, μισή ζωή!

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου