Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/10/2008

Απάντηση Επιτρόπου Mακκριβι στον Δ.Παπαδημούλη για Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

Πλαστές και χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα αποδεικνύονται σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν οι διαβεβαιώσεις της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Καραμανλή και Στυλιανίδη, για τον υπ' αριθμόν 3696/2008 νόμο που ψήφισαν για τα ΚΕΣ.

Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. ΜακΚρίβι στους πρόσφατους ψευδείς ισχυρισμούς του κ. Καραμανλή προκύπτει μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτούσε την Κομισιόν κατά πόσο οι ελληνικές αρχές μπορούν, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ., να ελέγχουν τα τυπικά προσόντα των διδασκόντων, το πρόγραμμα σπουδών και να αξιολογούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν με συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια.

Στην απάντησή του ο κ. ΜακΚρίβι ξεκαθαρίζει με διπλωματικό μεν τρόπο αλλά απολύτως τα πράγματα τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα «να ελέγχει τους τίτλους εκπαίδευσης δασκάλων ή να αξιολογεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα.», σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Ο Επίτροπος συνεχίζοντας αναφέρει ότι το μόνο δικαίωμα που έχει η ελληνική πολιτεία είναι «να επαληθεύει με τον αρμόδιο φορέα στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου εκπαίδευσης:

α) κατά πόσον η εκπαίδευση στο ίδρυμα που παρέσχε την κατάρτιση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου·

β) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου και

γ) κατά πόσον οι τίτλοι εκπαίδευσης προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους μέλους που χορήγησε τον τίτλο.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. συλλαμβάνεται να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο νόμος για τα κολλέγια που έσπευσε να περάσει από την βουλή καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ένας «νόμος μαϊμού». Όπως είχαμε τονίσει ο νόμος αυτός δεν έχει καμία αξία. Παρουσιάζεται δε το εξής οξύμωρο, η κυβέρνηση σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ δεν έχει το δικαίωμα ούτε να ελέγχει τα προσόντα των διδασκόντων ούτε να αξιολογεί τα ΚΕΣ τη στιγμή που τα δημόσια πανεπιστήμια υφίστανται ήδη την αξιολόγηση με τον νόμο –πλαίσιο. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γιʼ αυτό ας σημειωθεί ότι η σχετική διάταξη πέρασε ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Χατζηδάκη, σημερινού Υπουργού της κυβέρνησης.»

To Γραφείο Τύπου