Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/10/2008

Στην Κομισιόν, με νέα παρέμβαση Παπαδημούλη, η συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με το Κιότο

Δ. Παπαδημούλης: "Η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια του ΥΠΕΧΩΔΕ εκθέτει τη χώρα"

Ερώτηση για τη νέα «κίτρινη κάρτα», που έδειξε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα η Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, πέρα από την πρόσφατη απόφαση της σχετικής Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ, αναφέρεται και σε προηγούμενες σχετικές απαντήσεις του Επιτρόπου κ. Δήμα, οι οποίες και επισυνάπτονται. Σε αυτές ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας ενώ υπογράμμιζε τον κίνδυνο για όλο το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρ. Ένωσης από την στάση της Ελλάδας. Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά την Επιτροπή για τις επόμενες ενέργειές της και για το στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει που έχει κινήσει εναντίον της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με πρόσφατη απόφασή τους στις 07.10.2008 τα μέλη της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο του Κιότο (UNFCCC) έκριναν για ακόμη μια φορά ανεπαρκές το εθνικό σχέδιο εμπορίας ρύπων, που παρουσίασε η Ελλάδα, με συνέπεια να συνεχίζεται ο αποκλεισμός της χώρας από τους μηχανισμούς της Συνθήκης.

Ήδη η Επιτροπή απαντώντας σε προηγούμενες σχετικές ερωτήσεις μου (Η-0354/08, Ε-0200/08) ανέφερε ότι: «η συνεχής μη συμμόρφωση εκ μέρους της Ελλάδας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την συμμόρφωση της Κοινότητας …», «επειδή η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει.»

Δεδομένου ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται για δεύτερη φορά ανακόλουθη προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο ερωτάται η Επιτροπή, θεωρεί ότι η στάση της Ελλάδας έχει θέσει πλέον σε κίνδυνο την συμμόρφωση όλης της Ευρ. Κοινότητας; Ποιες επόμενες ενέργειές της; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επί παραβάσει που έχει κινήσει εναντίον της Ελλάδας;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα συνεχίζει να διασύρεται διεθνώς για τις απογοητευτικές της επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο του Κιότο έδειξε κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, λίγες μέρες αφότου τα διεθνή μέσα βούιξαν για τη «βρώμικη συμμαχία» Ελλάδας -Πολωνίας, που στόχο είχε να ανακόψει το σχέδιο της Κομισιόν για τις κλιματικές αλλαγές.

Η συνεχιζόμενη ανεπάρκειά των ελληνικών αρχών και ειδικά του ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκαταστήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα για τη μέτρηση των αερίων θερμοκηπίου εκθέτει τη χώρα. H κυβέρνηση της NΔ και προσωπικά ο Υπουργός ΠΕXΩΔΕ κ. Σουφλιάς έχουν βαριά ευθύνη. Αντί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως παρωνυχίδα και να καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας, ακόμη και εναντίον του Έλληνα Επιτρόπου κ. Δήμα, θα ήταν προτιμότερο να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να τερματιστεί αυτό το επικίνδυνο έλλειμμα και ο σχετικός διασυρμός.»

To Γραφείο Τύπου