Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/10/2008

Συνάντηση Aλ.Tσίπρα με Υπουργό Εξωτερικών - δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και οι Γιάννης Μπανιάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις του ΣΥΝ, πραγματοποίησαν συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις:

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από την Υπουργό Εξωτερικών για το νέο πακέτο ιδεών Νίμιτς.

Είναι γνωστή η θέση μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας και ειδικότερα σε ότι αφορά το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό το νέο πακέτο κάνει ένα βήμα προς την εξεύρεση λύσης.

Υπάρχουν, ωστόσο σημαντικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διαλευκανθούν και η χώρα μας πρέπει να επιμείνει στην διαπραγμάτευση. Κυρίως σε ότι αφορά το εύρος της χρήσης της ονομασίας, το οποίο για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Επισημάναμε στην Υπουργό Εξωτερικών ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει τη βιασύνη της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους , μιας κυβέρνησης που σε 3 εβδομάδες λήγει η θητεία της. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Αντιθέτως, πρέπει να επιδιώξει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη  και υπεύθυνη θέση για την επίλυση της διαφοράς με την γειτονική χώρα με βασική επιδίωξη την καλή γειτονία και τη συνεργασία και βασικό κριτήριο τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια ενδεχόμενη τεχνητή αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής. Σε μια περίοδο κρίσης, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και σε μια περίοδο που ο δικομματισμός καταρρέει, τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν πεδίο τεχνητής πόλωσης και αντιπαράθεσης. Απεναντίας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν στο ευαίσθητο θέμα της εξωτερικής πολιτικής να υποδεικνύουν υπευθυνότητα και σταθερότητα στις απόψεις τους.

To Γραφείο Τύπου