Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
11/10/2008

Ομιλία του Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκυ κατα τη σύνοδο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα

«Από την τελευταία μας συνάντηση στο Παρίσι συνέβησαν πάρα πολλά γεγονότα και πράγματι, μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, δυστυχώς όχι προς το καλύτερο. Αλλά για την Ευρωπαϊκή Αριστερά υπάρχουν επίσης και καλά νέα. Για πρώτη φορά μεικτή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισκέφθηκε μια χώρα εκτός Ευρώπης. Μπορώ να πω ότι το ταξίδι μας στην Κίνα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο.  Είχε πολύ ενδιαφέρον να ακούς και να βλέπεις πώς οι κινέζοι κομμουνιστές προσπαθούν να οικοδομήσουν μια σοσιαλιστική κοινωνία μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Συμφωνήσαμε με το Κινεζικό κομμουνιστικό Κόμμα να εντείνουμε τις επαφές ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειριών. Συμφωνήσαμε επίσης να καθιερώσουμε τις επαφές ανάμεσα στα Πανεπιστήμιά μας.

Αγαπητοί σύντροφοι, αυτή τη στιγμή συζητάμε το σχέδιο της κοινής μας εκλογικής πλατφόρμας. Αυτό είναι κάτι νέο για τους αριστερούς στην Ευρώπη και η περίπλοκη διαδικασία του να συντάξει κανείς ένα τέτοιο σχέδιο δείχνει πόσο δύσκολο είναι να γίνει προσέγγιση διαφορετικών απόψεων και εμπειριών και να γίνουν προγραμματικές συγκλίσεις στο πλουραλιστικό μας κόμμα. Αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις κοινές μας απόψεις. Τελικά μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα κοινό σχέδιο μετά τη συζήτηση που θα έχουμε προκειμένου να εγκριθεί από το επόμενο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Νοέμβρη στο Βερολίνο. Σας καλώ λοιπόν να συζητήσετε εκτενώς τις απόψεις αυτές μέσα στα κόμματά σας.

Αγαπητοί σύντροφοι, γνωρίζω ότι η κατάσταση σε μερικές χώρες της Ευρώπης δεν είναι εύκολη για την Αριστερά. Αλλά θέλω να σας ενθαρρύνω.  Αν παλέψουμε όλοι μαζί στη βάση της κοινής μας πλατφόρμας, αν πλησιάσουμε κοντά στο λαό και τον πείσουμε για τις ιδέες μας και για τις προτάσεις μας, μπορούμε να επιτύχουμε και θα είμαστε ικανοί να διαμορφώσουμε μια νέα δυνατή Aριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως είπα και προηγουμένως, η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει δραματικά μετά από την τελευταία μας συνάντηση. Η εμπλοκή στον Καύκασο που ξεκίνησε από τις προκλήσεις του Σακασβίλι, οδήγησε σε μια υπερβολική ρωσική αντίδραση. Αυτό έδωσε το πρόσχημα στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες να αντιδράσουν απέναντι στη Ρωσία και να οδηγήσουν στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί σε συνεργασία με τον Μπους χρησιμοποίησαν την πολεμική εμπλοκή για να ισχυροποιήσουν το ΝΑΤΟ. Εμείς επιμένουμε στην άποψή μας και ζητάμε να μη διευρυνθεί το ΝΑΤΟ.

Αγαπητοί σύντροφοι, η παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση διαλύει την οικονομική βάση πολλών κρατών στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Θα πρέπει να εκθέσουμε τις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα και να καταλήξουμε σε μια διακήρυξη με τις αναλύσεις και τις προτάσεις μας. Κατά την άποψή μου στόχος μας είναι να δουλέψουμε για μια σοσιαλιστική δίκαιη κοινωνία στην εργασία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση που θα είναι κατοχυρωμένη για όλους τους πολίτες. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να προσδιορίσουμε μια πολιτική για να σώσουμε τις δουλειές, να υπερασπιστούμε τον κόσμο από τη φτώχεια.

Το σύστημα του καπιταλισμού- «Καζίνο» πρέπει να καταργηθεί. Ιδιαίτερα, χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα επαναρρύθμισης των αγορών. Τέλος, θα πρέπει να επανέλθει η ηθική στην πολιτική, και οι μάνατζερς των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για αυτή την κρίση.»