Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/10/2008

Συνέντευξη κοινοβ. εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη στο "Κόκκινο"

Ο Παν. Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «κόκκινο», τόνισε μεταξύ άλλων:

-Για την κρίση στην Ε.Ε. και τη συναίνεση Καραμανλή-Παπανδρέου

«Οι θεσμοί δοκιμάζονται όχι όταν οι καταστάσεις είναι ειδυλλιακές αλλά στις κρίσεις. Σήμερα, όλες οι συνθήκες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε το νεοφιλελεύθερο μονεταριστικό οικοδόμημα της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ.

Οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου οι οποίοι από κοινού και συναινετικά ψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή το έκτρωμα της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή τραγωδία της Ευρώπης των τραπεζιτών και τον ελληνικό οικονομικό κατήφορο.

Αυτή την ώρα απαιτούμε να αποσύρει η Ελλάδα τη συνυπογραφή , ερήμην του ελληνικού λαού, της Συνθήκης της Λισαβόνας»

-Για τις Συνόδους G7 και ευρωζώνης

«Οι θλιβεροί ηγέτες των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναθροίζονται για να χορέψουν όλοι μαζί το «χορό του Ζαλόγγου» πάνω στα ερείπια των τραπεζών και στην εξελισσόμενη οικονομική ύφεση.

Τα ευρωπαϊκά σχέδια, έμπνευσης Γκόρντον Μπράουν, με τα οποία επιχειρείται «πάσει θυσία» να διασωθεί το τραπεζικό κεφάλαιο σε βάρος των φορολογουμένων, συνιστούν τον έσχατο παραλογισμό, ενώ θα τινάξουν στον αέρα προϋπολογισμούς και νομίσματα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι μια νέα στρατηγική κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος και η ριζική αλλαγή προσανατολισμού του με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, στο πλαίσιο μιας σειράς μεγάλων αλλαγών για μια άλλη κοινωνική Ευρώπη.»

-Για τον προϋπολογισμό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

«Η Ελλάδα για να σταθεί όρθια στη θύελλα πρέπει να προχωρήσει σε μια μεγάλη ριζοσπαστική προοδευτική στροφή.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2009 που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν σηκώνει επιδιορθώσεις αλλά μόνο πέταγμα στον κάλαθο των αχρήστων.

Προτείνουμε ένα νέο προϋπολογισμό αντίστασης στην κρίση και διεξόδου που θα περιλαμβάνει:

Προτείνουμε, ως πρώτο βήμα, την ανάκτηση από το δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Τράπεζας και την ενίσχυση του ρόλου του δημόσιου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την ΑΤΕ. Με πυρήνα αυτές τις τράπεζες πρέπει να ασκηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με κοινωνικά κριτήρια που θα έχει ως επίκεντρο τη συγκράτηση και μείωση των επιτοκίων και την ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών.

-Για τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου

«Ο κ. Γ. Παπανδρέου ανακάλυψε τώρα την ανάγκη «νέας συμφωνίας» ενώ πρόσφατα ψήφιζε μαζί με τον κ. κ. Καραμανλή το έκτρωμα της «μεταρρυθμιστικής» Συνθήκης της Λισαβόνας που συνιστούσε το θρίαμβο της Ευρώπης και της Ελλάδας των τραπεζιτών και του νεοφιλελευθερισμού.

Η «νέα συμφωνία» του κ. Γ. Παπανδρέου μέσω της οποίας θα βγουν από κοινού κερδισμένοι εργαζόμενοι, κράτος και επιχειρηματίες ελίτ, επιχειρεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο». Η συνήθης κατάληξη αυτών των ειδυλλιακών «ρητορικών τρυκ» που εκδηλώνουν ακραία αμηχανία, είναι ο θρίαμβος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του κόσμου της εργασίας και του δημοσίου. Ο κ. γ. Παπανδρέου απλώς θέλει να κάνει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά. Άτοπον !»

To Γραφείο Τύπου