Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/10/2008

Κομισιόν: Οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την προστασία παιδιών και νέων από τις απάτες με τα ringtones στο internet

Απάντηση της Επιτρόπου Κούνεβα στον Δ. Παπαδημούλη

Οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την πάταξη της απάτης σε δικτυακούς τόπους που πωλούν ringtones και wallpapers για κινητά τηλέφωνα και για την προστασία παιδιών και νέων που είναι οι κύριοι χρήστες των υπηρεσιών αυτών. Αυτό προκύπτει από σχετική απάντηση της Επιτρόπου κας Κούνεβα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας, που διενήργησε η Επιτροπή σε δικτυακούς τόπους (website) που παρέχουν υπηρεσίες για κινητά τηλέφωνα όπως ήχους κλήσης (ringtones) και εικόνες οθόνης (wallpapers). Όπως προέκυψε από την έρευνα η πλειοψηφία των ιστοσελίδων αυτών εξαπατά παιδιά και νέους που είναι οι κύριοι χρήστες αυτών των υπηρεσιών. Στην περίπτωση της Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι από τις 8 ιστοσελίδες που προσφέρουν τις προαναφερόμενες υπηρεσίες στις 7 υπάρχουν παρατυπίες. Ο Δ.Παπαδημούλης ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για την προστασία παιδιών και νέων.

Η Επίτροπος αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών στην απάντησή της τονίζει ότι: «το στάδιο επιβολής της νομοθεσίας, … υλοποιείται από τα κράτη μέλη, οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν και τη δυνατότητα να διορθώσουν τις παράνομες πρακτικές. Όσες δεν το πράξουν ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο δίωξης με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων ή το κλείσιμο των δικτυακών τους τόπων. Οι αρχές επιβολής της νομοθεσίας πρέπει να λαμβάνουν μέτρα, επανειλημμένως εάν χρειαστεί, έως ότου εξαλειφθεί η παράβαση. Τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με αυτές τις ενέργειες επιβολής της νομοθεσίας έως το πρώτο εξάμηνο του 2009.»

Επίσης, η κα Κούνεβα στην απάντησή της αναφέρθηκε αναλυτικά στα στάδια δράσης που ανέλαβε η Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα: «Τον Ιούνιο του 2008 το δίκτυο για την επιβολή της νομοθεσίας που αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών [Consumer Enforcement Network (CPC)], το οποίο συστάθηκε δυνάμει του κανονισμού για την προστασία των καταναλωτών, πραγματοποίησε -υπό το συντονισμό της Επιτροπής- τη δεύτερη κοινή άσκηση εποπτείας της αγοράς με την ονομασία «σάρωση» («sweep») σε δικτυακούς τόπους πώλησης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

To Γραφείο Τύπου