Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2006

Αυξήσεις-εμπαιγμός για τους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους της χώρας μας

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη νέα διετή συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν σήμερα οι εργοδότες με τη ΓΣΕΕ, έκανε την εξής δήλωση:

«Σε μια περίοδο που τα υπερκέρδη του κεφαλαίου κυριολεκτικά καλπάζουν και η παραγωγικότητα της εργασίας γνωρίζει σημαντική άνοδο, οι διετείς αυξήσεις που συνομολογήθηκαν ανάμεσα στους εργοδότες και τη ΓΣΕΕ για τους κατώτερους μισθούς και μεροκάματα, αποτελούν εμπαιγμό για τους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους της χώρας μας, που οι αμοιβές τους βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης.

Οι πενιχρές αυτές αυξήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να αναδιανέμουν όλο και πιο άνισα, σε όφελος του κεφαλαίου, το εθνικό εισόδημα, πρόκειται να εξανεμισθούν στα επόμενα δύο χρόνια από το κύμα ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που σαρώνει την αγορά, και δεν αποτυπώνεται στον επίσημο τιμάριθμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση των χαμηλόμισθων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας των βιομηχάνων και της ακραίας αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι και απόρροια της στάσης της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, πέρα από μια ανούσια φρασεολογία, ακολουθεί τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, αλλά και της συμβιβαστικής στάσης, της ελεγχόμενης από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ηγεσίας της ΓΣΕΕ.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου