Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/10/2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - Απόφαση Π.Γ. για την πρόταση Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ. έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και τον υπεύθυνο της Πολιτικής Γραμματείας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, για τη συνάντηση με την υπουργό εξωτερικών κ. Μπακογιάννη της οποίας αντικείμενο ήταν η τελευταία πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς προς τη χώρα μας και την ΠΓΔΜ όσον αφορά στην ονομασία της γείτονος χώρας.

Με βάση την πάγια θέση του ΣΥΝ για την ανάγκη λύσης αμοιβαία αποδεκτής, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, τονίστηκε ότι η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η υποχρεωτική χρήση της ονομασίας αυτής σε όλες τις διεθνείς διεργασίες είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Π.Γ. εκτίμησε ότι, με βάση το προτεινόμενο έγγραφο εργασίας, πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να επιδιωχθεί η διαλεύκανση ή και βελτίωση ορισμένων πλευρών της πρότασης.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη να συμβάλουν όλοι, πέρα από μικροκομματικές και δικομματικές αντιπαραθέσεις, ώστε να αξιοποιηθούν οι υπαρκτές δυνατότητες για την επίλυση της διαφοράς ως προς την ονομασία της γειτονικής χώρας, με βασική επιδίωξη την καλή γειτονία και τη συνεργασία και βασικό κριτήριο τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

To Γραφείο Τύπου