Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/10/2008

Kομισιόν: H ελληνική κυβέρνηση δεν προωθεί τη λήψη μέτρων μείωσης της ηχορύπανσης στους αερολιμένες

Την αδράνεια των ελληνικών αρχών  για τη μείωση του θορύβου στους αερολιμένες στηλιτεύει η Κομισιόν. Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή του ΣΥN Δ.Παπαδημούλη για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση της προκαλούμενης ηχορύπανσης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", ο αρμόδιος επίτροπος  Μεταφορών κ.Tαγιάνι απαντά  πως "σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, αρμόδια για την επιβολή περιορισμών λειτουργίας σε συνάρτηση με τον θόρυβο είναι τα κράτη μέλη΄΄ και υπογραμμίζει ότι  ΄΄οι ελληνικές αρχές δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή μέτρα που να έχουν ληφθεί βάσει της οδηγίας΄΄.

Σημειώνεται πράγματι ότι  ο θόρυβος  έχει αναδειχθεί σε  ένα από τα ευαίσθητα θέματα που απασχολούν τους  κατοίκους περιοχών κοντά σε αερολιμένες αφότου άρχισε η ευρεία χρήση των  αεριωθούμενων αεροσκαφών τις δεκαετίες του ʼ60 και του ʼ70. Έτσι, στις 26 Mαρτίου 2002, η Κοινότητα εξέδωσε την Oδηγία 2002/30/EΚ περί της καθιέρωσης των κανόνων και διαδικασιών για τη θέσπιση λειτουργικών περιορισμών σε συνάρτηση με τον προκαλούμενο θόρυβο στους κοινοτικούς αερολιμένες. Τον ίδιο χρόνο, η ΕΕ εξέδωσε την Oδηγία 2002/49/EΚ, με την οποία απαιτείται η κατάρτιση στρατηγικών χαρτών και σχεδίων δράσης στις περιοχές κοντά σε μεγάλους αερολιμένες πολιτικής αεροπορίας , καθώς και σε  συνοικισμούς άνω των 100.000 κατοίκων, με σκοπό να προληφθούν, να αποφευχθούν και να  μειωθούν οι επιζήμιες συνέπειες (μεταξύ των οποίων και η όχληση) που οφείλονται στο θόρυβο της αεροπορικής κίνησης. Mάλιστα, ο κ. Tαγιάνι επικαλείται  έκθεση  που κατήρτισε η Επιτροπή στις 15 Φεβρουαρίου 2008 για την εφαρμογή της Οδηγίας 2002/30/EΚ στην οποία συμμετείχαν 52 αεροδρόμια από όλη την Ευρώπη. Εντύπωση προκαλεί ότι   οι ελληνικές αρχές δεν εκδήλωσαν πρόθεση  να συμμετάσχουν  κοινοποιώντας  στοιχεία για κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο. Έλλειψη ενημέρωσης από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνει  η Επιτροπή και  όσον αφορά  στην κατάρτιση στρατηγικών χαρτών και σχεδίων δράσης στις περιοχές για τους μεγάλους οδικούς άξονες, τα πολεοδομικά συγκροτήματα και τους μεγάλους σιδηροδρομικούς άξονες  σύμφωνα με την οδηγία  2002/49 ΕK.

Aναφερόμενος στο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥN κ.Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: "Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας εμφανίζεται   αδιάφορη στα ζητήματα της υγείας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Είναι προκλητικό το ότι η ελληνική κυβέρνηση  δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα κι αυτό παρά το γεγονός ότι η προθεσμία συμμόρφωσης έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου 2003!".Aναμένουμε τις εξηγήσεις και κυρίως τις ενέργειες των συναρμόδιων  Υπουργών Μεταφορών και ΠΕXΩΔΕ.

To Γραφείο Τύπου