Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2008

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο οι άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μυτιλήνη με ερώτηση- παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει με σχετική ερώτηση- παρέμβασή του το θέμα των άθλιων συνθηκών στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μυτιλήνη ο ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης.

O Έλληνας ευρωβουλευτής επικαλείται καταγγελίες τοπικών φορέων και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", σχετικά με την ακαταλληλότητα του χώρου και τη δυσκολία παροχής βοήθειας στους εκεί διαμένοντες και ρωτά την Κομισιόν εάν έχει γνώση των συνθηκών και εάν η χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων υποδοχής μπορεί να τύχει κοινοτικής συγχρηματοδότησης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών φορέων και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρα κράτησης μεταναστών στην Μυτιλήνη του Νομού Λέσβου είναι άθλιες και προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να  τερματίσουν την επείγουσα παρέμβαση τους στο κέντρο κράτησης δηλώνοντας ότι:  «Ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και επιβαρύνει την υγεία των μεταναστών, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και βρεφών. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται. Δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης, ξεχωριστός χώρος εστίασης, τουαλέτες και ντους. Τα στρώματα είναι βρώμικα, δε διανέμονται σεντόνια και κουβέρτες, ούτε υλικά προσωπικής υγιεινής σε επαρκείς ποσότητες, ενώ για 3 μήνες δεν υπήρξε ούτε στοιχειώδης καθαρισμός του Κέντρου. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ψυχολογική βοήθεια είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και γι' αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η φυματίωση, η παρακολούθηση και θεραπεία τους δεν είναι δυνατή, αφού οι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας! Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμιά διαφορετική πρόβλεψη για τις μητέρες με βρέφη ή μικρά παιδιά, ή για τις εγκύους.» Θα επιθυμούσα η Επιτροπή να με ενημερώσει:

1.    Έχει γνώση των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν τόσο στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Μυτιλήνη όσο και στα υπόλοιπα ανάλογα κέντρα στην Ελλάδα; Πως σχολιάζει τις δηλώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα; Σκοπεύει να προβεί σε κάποιες ενέργειες για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων αυτών;

2.    Η δημιουργία και η λειτουργία  κέντρων υποδοχής και κράτησης μεταναστών είναι επιλέξιμα για κοινοτική χρηματοδότηση; Εάν ναι, από ποια χρηματοδοτικά όργανα και υπό ποιες προϋποθέσεις; Έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα οι ελληνικές αρχές;"

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"H Ελλάδα έχει ήδη υποστεί διεθνή διασυρμό με την άρνηση της Νορβηγίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας να εφαρμόσουν τη διεθνή νομοθεσία για την επαναπροώθηση, θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών» και επικαλούμενες τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής, όπως αυτό στη Λέσβο. Την ίδια δυσαρέσκεια φανερώνει και πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τί περισσότερο περιμένουν οι ελληνικές αρχές για να δράσουν;"

To Γραφείο Τύπου