Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2008

Κομισιόν: Εξαιρετικά χαμηλή η απορρόφηση - μόνο 42% - των πόρων του ΚΠΣ για λιμενικά έργα

Στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορρόφησης, μόλις 42% λίγο πριν την ολοκλήρωση του Γ' KΠΣ, των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους και αφορούν έργα κατασκευής και εκσυγχρονισμού σημαντικών λιμανιών της Ελλάδας, αναφέρεται η αρμόδια Επίτροπος κ. Χούμπνερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με  την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί  ποια είναι η πορεία υλοποίησης των έργων που σχετίζονται με την κατασκευή νέων λιμένων και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων και συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Στην απάντηση της η Επίτροπος Χούμπνερ επισημαίνει ότι η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων για λιμενικά έργα την περίοδο 2000-2006 είναι  μόλις 42%. «Ποσοστό πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το συνολικό ποσοστό απορρόφησης του ΕΠ που ήταν 79%». Παρόλα αυτά, η Κομισιόν εκφράζει την ελπίδα ότι, με την δωδεκάμηνη παράταση που παραχωρήθηκε, οι ελληνικές αρχές θα καταφέρουν να περιορίσουν κάπως τις  βέβαιες απώλειες των σχετικών κοινοτικών πόρων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει «δεδομένου ότι χορηγήθηκε στις ελληνικές αρχές δωδεκάμηνη παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι το ποσοστό απορρόφησης θα αυξηθεί χάρη στην παράταση αυτή της περιόδου υλοποίησης».

Η κατάσταση είναι ακόμα περισσότερο απογοητευτική όσον αφορά τα έργα και μελέτες  σχετικά με «τη μελλοντική ανάπτυξη των λιμένων, την αναβάθμιση των οδών που καταλήγουν σε λιμένες καθώς και των οδών και των αποβαθρών των λιμένων. Σχέδια τέτοιου είδους αφορούν τους λιμένες της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας, του Λαυρίου, της Πρέβεζας, των Μουδανιών, της Ηγουμενίτσας, της Καλαμάτας, του Ηρακλείου και της Πάτρας». Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο τα ανωτέρω έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς «με βάση τα στοιχεία που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στην ετήσια έκθεση για το 2007, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής κανένα αίτημα πληρωμής για τις εν λόγω παρεμβάσεις» .

Εκτός από το ΚΠΣ, κατασκευή και εκσυγχρονισμός λιμενικών εγκαταστάσεων χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Συνοχής.  Από τον σχετικό πίνακα που παρουσιάζεται παρακάτω φαίνεται ότι, τα έργα της Β΄ φάσης κατασκευής του λιμανιού της Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ  βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά αφού το σχετικό ποσοστό απορρόφησης παραμένει μηδέν.

Πορεία υλοποίησης των λιμενικών έργων του Ταμείου Συνοχής

Έργο Δημόσια δαπάνη (?) Απορρόφηση Ποσοστό Απορρόφησης
Ηγουμενίτσα μελέτη 2,000,000 1.500.00 74,98%
Ηγουμενίτσα Φάση Α 63,200,001 58.776.000 93,39%
Ηγουμενίτσα Φάση Β 58,000,000 0 0%
Λαύριο 31,767,510 40.720 78,01%
Σύνολο 154.967.000 109.996.000 70%

Σχετικά με τα έργα κατασκευής και εκσυγχρονισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων που έχουν προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους την περίοδο 2007-2013, η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Το ουσιαστικό έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς, δύο χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠA, η διαδικασία βρίσκεται στην φάση αξιολόγησης των σχετικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τις ελληνικές αρχές. 

O Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Tο έργο του εκσυγχρονισμού των λιμανιών προχωρά σαν τον κάβουρα, επί ζημία της περιφερειακής ανάπτυξης και του τουρισμού. με την ευθύνη των κυβερνητικών αρμοδίων θα χαθούν και άλλοι πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι, παρά την δωδεκάμηνη παράταση που προκάλεσαν οι χθεσινές πολύνεκρες πυρκαγιές. Αναμένουμε τις εξηγήσεις και τις ενέργειες των αρμοδίων.

To Γραφείο Τύπου