Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2006

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη για τη συμφωνία εξαγοράς της Τουρκικής Τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, σχολιάζοντας τη συμφωνία εξαγοράς της Τουρκικής Τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η εξάπλωση των ελληνικών τραπεζών σε τρίτες χώρες, κυρίως της Βαλκανικής, όπως έχουν δείξει οι μέχρι σήμερα εμπειρίες, μπορεί να αυξάνει τα υπερκέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου, αλλά δεν έχει καμία θετική επίπτωση στην βελτίωση των συνθηκών ζωής του ελληνικού λαού. Αντίθετα, η επέκταση στο εξωτερικό των ελληνικών τραπεζών, όπως επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή, ισχυροποιεί, απλώς, το ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου, που έχει καταστεί «κράτος εν κράτει» στη χώρα μας, ενδυναμώνει τις αντεργατικές προκλήσεις και διεκδικήσεις του, όπως η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ αυξάνει το ληστρικό του ρόλο σε βάρος των καταθετών, των δανειοληπτών και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν των άλλων, σοβαρά ερωτηματικά, επίσης, προκαλούνται για το αν και κατά πόσον η εξαγορά της Τουρκικής τράπεζας δεν συνιστά άλλο ένα, έμμεσο, βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την αποκλειστική παράδοσή της στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου