Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2005

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού

Στην τακτική συνεδρίασή της, η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, εξέτασε, μεταξύ άλλων θεμάτων, το ζήτημα του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση της νομοθεσίας περί Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εν όψει της έναρξης της σχετικής συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής.

Στην Π.Γ. του ΣΥΝ διατυπώθηκαν σειρά από ενστάσεις και αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου, που αφορούν στη διασφάλιση του πλουραλισμού, της μη συγκέντρωσης και του ελέγχου των δημοσίων συχνοτήτων.

Η Π.Γ. του ΣΥΝ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, οι βουλευτές του κόμματος, που συγκροτούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. να θέσουν τελικά ως κριτήριο για την θέση τους επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου τις εξής τροποποιήσεις επί της ουσίας των προτεινόμενων διατάξεων, οι οποίες τροποποιήσεις θα τεθούν στη διαδικασία της Επιτροπής:

1. Οι εταιρείες που προβλέπονται στα ασυμβίβαστα του σχετικού νομοσχεδίου να έχουν υποχρεωτικά ονομαστικές τις μετοχές τους μέχρι φυσικού προσώπου.

2. Τη διεύρυνση των σχετικών απαγορεύσεων στα συγγενικά πρόσωπα μέχρι και τετάρτου βαθμού.

3. Την απαγόρευση συμμετοχής εν γένει εξωχωρίων εταιρειών (και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών ΜΜΕ.

Σε περίπτωση που ο αρμόδιος Υπουργός απορρίψει κατά την συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής τις προτάσεις αυτές, οι βουλευτές θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Η πρόταση που μειοψήφισε πρότεινε την θέση, «επιφύλαξη» στην επί της αρχής συζήτηση με την κατάθεση των τριών ως άνω τροποποιητικών προτάσεων στη διαδικασία της επιτροπής και της ολομέλειας. Με βάση την τελική στάση της κυβέρνησης επ΄ αυτών των προτάσεων, να διατυπωθεί στην ολομέλεια της Βουλής η τελική, επί του συνόλου, θέση του κόμματος.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού