Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2006

Ανακυκλώνει τη βία στην Τουρκία η αντιμετώπιση των προβλημάτων των Κούρδων με τη βία

Σχετικά με τα τελευταία αιματηρά γεγονότα με θύματα Κουρδικής καταγωγής πολίτες της Τουρκίας, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ειρηνική λύση του Κουρδικού, με την αναγνώριση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Κούρδων στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής Τουρκίας, αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Δυστυχώς, τα αναγκαία βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν γίνει από την πλευρά της Τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την επιλογή της ενταξιακής πορείας στην Ε.Ε.. Αντίθετα, διαπιστώνεται εμμονή στην πολιτική της βίας, ως απάντηση στα δίκαια αιτήματα των Κούρδων της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η βία να ανακυκλώνεται και να διευρύνεται η σύγκρουση. Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολιτική αυτή.

Ο ΣΥΝ συντάσσεται με την θέση του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ΟDP) της Τουρκίας, με το οποίο διατηρεί σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας στο πλαίσιο και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ότι η βία δεν αποτελεί λύση, τροφοδοτεί τον μιλιταρισμό και έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα εκδημοκρατισμού της γειτονικής χώρας.

Κάνουμε έκκληση υπέρ της ειρηνικής πολιτικής λύσης του Κουρδικού στη βάση των δημοκρατικών αρχών και της αλληλεγγύης Τούρκων και Κούρδων. Στη βάση αυτή, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με όλες τις δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου