Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τις τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης

«ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ»

Ανακοινώθηκε σήμερα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με εκπροσώπους   βενζινοπωλών, μεταπωλητών  και εταιρειών διύλισης, η συμφωνία πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από 68 έως 70 λεπτά το λίτρο στα αστικά κέντρα και μέχρι 74 λεπτά στην επαρχία, σε τιμές δηλαδή μεγαλύτερες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από αυτή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα  στη Γερμανία το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται με 58 λεπτά το λίτρο (17% ακριβότεροι στην Ελλάδα) ενώ είναι γνωστό ότι μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότεροι.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπικής δράσης διυλιστηρίων και μεγάλων εταιρειών εμπορίας, αλλά και της ανοχής ακόμη και στήριξης από την κυβέρνηση ενός αρρωστημένου κυκλώματος με χαρακτηριστικά «καρτέλ» ("στρεβλού" κυκλώματος όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αποδέχεται η κυβέρνηση), χωρίς όμως να παίρνει κανένα μέτρο για να τα αλλάξει.

Η  κυβέρνηση δεν πρέπει να περιορίζει τον διάλογο μόνο προς την κατεύθυνση των παραγωγών και εμπόρων αλλά να τον απευθύνει και προς την πλευρά των  εκπροσώπων εργαζομένων και καταναλωτών.

Με δεδομένα τα σημερινά επίπεδα ακρίβειας, την πτωτική τάση στις διεθνείς  τιμές πετρελαίου, την καθήλωση μισθών και συντάξεων και το κύμα λιτότητας που πλήττει τους έλληνες εργαζόμενους, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη την τρέχουσα συγκυρία, να στηρίξει το λαϊκό εισόδημα  και να επιβάλλει χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, με πρώτο βήμα να πέσουν κάτω από τα 60 λεπτά το λίτρο.

Ταυτόχρονα, διεκδικούμε  να δοθεί άμεσα ουσιαστικό επίδομα θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το μέσο επίπεδο και κυρίως στους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής