Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/10/2008

Παραμένει άλυτο το πρόβλημα των δεξαμενών καυσίμου στο Πέραμα

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής 'Αμυνας και Ανάπτυξης

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε με έγγραφό του στις 18.04.2008 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραχωρηθεί  το στρατόπεδο «Ξηρογιάννη», στη λίμνη Κουμουνδούρου, για τη μετεγκατάσταση από το Πέραμα των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών . Οι δεξαμενές θα καλύπτουν έκταση  110 - 165 στρεμμάτων και η συνολική χωρητικότητα τους θα είναι 250.000 κ.μ. πετρελαιοειδή.

Το στρατόπεδο Ξηρογιάννη,  στη λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), βρίσκεται  μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Ποικίλου Όρους. Το Ποικίλο Όρος αποτελεί το δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας και είναι το φυσικό όριο με το Θριάσιο Πεδίο. Είναι μια περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας για όλο το λεκανοπέδιο και η τελευταία ελπίδα (ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας )  για τη διατήρηση ανεκτού περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική.

Η  εν λόγω εγκατάσταση των δεξαμενών καυσίμων, έρχεται να προστεθεί στον κύκλο των καταστροφών που έχει υποστεί το Ποικίλο Όρος από την ήδη  υπάρχουσα βιομηχανική δραστηριότητα (τις δεξαμενές  διυλιστηρίων Ασπροπύργου - Ελευσίνας, τις χαλυβουργίες καθώς και τις μονάδες επεξεργασίας χημικών ουσιών) και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον . Η λίμνη Κουμουνδούρου, ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, έχει μετατραπεί σε τοξικό βούρκο.

Σήμερα στο Θριάσιο αποθηκεύονται πάνω από 10.000.000 τόνοι υγρά και αέρια καύσιμα, ενώ η περιοχή παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες ρύπανσης στην Ευρώπη. Ο Ασπρόπυργος έχει ήδη πληρώσει το τίμημα της ανάπτυξης όλης της χώρας, καθώς εδώ παράγεται   το 40% του εθνικού προϊόντος και διακινείται το 80% των πετρελαιοειδών.

Με τη μετεγκατάσταση  των  δεξαμενών  πετρελαίου από το Πέραμα στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη ουσιαστικά επιτυγχάνεται η ανάπλαση του Περάματος μέσω της περαιτέρω υποβάθμισης του Θριάσιου. Γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα απλά μεταφέρεται χωρίς πραγματικά να επιλύεται.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης