Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/10/2008

Δήλωση Μιχ.Σαμπατάκη για Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.

Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πανικόβλητοι αποδέχονται, μετά από δεκαετίες, την ανάγκη εκτεταμένης δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία.

Οι γκουρού του νεοφιλελευθερισμού κρύβονται. Η βασική τους ιδέα, ότι η ελεύθερη αγορά επιλύει αυτομάτως όλα τα προβλήματα, έχει καταρρεύσει. Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία μπαίνουν σε ύφεση. Ο κίνδυνος σοβαρής επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου είναι ορατός.

Αιτία η απληστία των τραπεζών και η συνειδητή εκ μέρους των κυβερνήσεων απουσία δημοσίου ελέγχου και ρόλου.

Οι πολίτες της Ε.Ε. θα επιβαρυνθούν με το ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 τρις ευρώ, δηλαδή 3.000 ευρώ ο κάθε ευρωπαίος πολίτης.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι, γιατί η δημόσια παρέμβαση καλείται να επιλύει τα προβλήματα των κερδοσκόπων, δηλαδή των τραπεζών που δανείζουν και όχι τα προβλήματα των εργαζομένων που δανείζονται;

Γιατί οι λύσεις, οι πραγματικές λύσεις, δεν πρέπει να επιλύουν τα προβλήματα πλήρους απασχόλησης, μισθού, στέγασης, παιδείας, υγείας και ασφάλισης;

Να επιλύουν δηλαδή τα προβλήματα στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης και όχι στο πεδίο της εικονικής οικονομίας και του χρηματιστηριακού τζόγου.

Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα γίνεται επιτακτικά αναγκαίος ένας εναλλακτικός ρόλος της Ευρώπης μέσα από μια ριζική αλλαγή πολιτικών.

Οι λαοί της  Ευρώπης, οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν ανάγκη από μια ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, φεμινιστική, φιλειρηνική Ευρώπη.

To Γραφείο Τύπου