Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/10/2008

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Κέρκυρα, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την οικονομική κρίση

 «Bρισκόμαστε στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Όμως, αυτό που κάποιοι ονομάζουν “κρίση”, εννοώντας τα αδιέξοδα που γεννήθηκαν απʼ την απληστία τού ίδιου του συστήματος, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κρίση που εδώ και πολλά χρόνια ζουν τα καταχρεωμένα στις τράπεζες ελληνικά νοικοκυριά, οι πτυχιούχοι νέοι που δε βρίσκουν θέση στην αγορά εργασίας, όλοι όσοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα Κράτος που δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αξιοπρεπή υγεία και περίθαλψη στον πολίτη, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους, οι χαμηλόμισθοι, τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, η πλειοψηφία του πληθυσμού.

 Η πλειοψηφία των πολιτών βιώνει την κρίση διαφορετικά απʼ ό,τι την βιώνουν οι χρηματιστές και οι κεφαλαιαγορές.

Διανύουμε μια ιστορική καμπή, κατά την οποία χρεοκοπεί και καταρρέει παταγωδώς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, στο οποίο οι κυβερνήσεις τής τελευταίας εικοσαετίας ομνύαν με δογματισμό.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθιά οικονομική κρίση που θα ταλανίσει σύντομα τη χώρα. Οι  ευθύνες ανήκουν στις κυβερνήσεις Σημίτη, στην προηγούμενη και στην σημερινή του Κ. Καραμανλή για τις πολιτικές επιλογές τους. Γι αυτό  οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στο λαό για το αδιέξοδο που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία. Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι μια ριζική αλλαγή πολιτικής. Είναι ανεπίτρεπτο να βρίσκονται και να εξασφαλίζονται τεράστια χρηματικά ποσά για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και να μην υπάρχουν, αντίστοιχα, για την στήριξη του ελληνικού λαού.

Χρειάζεται ριζική ανατροπή και αλλαγή πολιτικής που θα έχει ως κατεύθυνση την ανασυγκρότηση των κοινωνικών υποδομών. Να σταματήσει κάθε σκέψη για ιδιωτικοποιήσεις και για εκποίηση του δημόσιου πλούτου και να προχωρήσουμε σε ριζική αλλαγή κατεύθυνσης σε ό,τι έχει να κάνει με τις κοινωνικές υποδομές, με την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και με την ανασυγκρότηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος».

Για το σκάνδαλο στης Μονής Βατοπαιδίου

«Οι δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου δεν μπορούν να τον βγάλουν απʼ το αδιέξοδο. Πρόκειται για εκείνες τις δυνάμεις που έχουν μετατρέψει την πολιτική ζωή τής χώρας σʼ ένα απέραντο… “βουρκοπέδιο”». Αναφέρομαι στα σκάνδαλα της SIEMENS και του ΟΤΕ, καθώς επίσης και  στις “ιερές συμφωνίες” για την παραχώρηση δημόσιου πλούτου στους ηγούμενους της Μονής Βατοπεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από χρόνια είχε κρούσει τον “κώδωνα” του κινδύνου για την συγκεκριμένη περίπτωση, όμως από τότε μέχρι και πριν από τρεις μήνες από τους εκπροσώπους τού δικομματισμού ο λαός εισέπραττε “ιερή σιωπή”.

Έστω και τώρα ο λαός πρέπει να πάρει εξηγήσεις απʼ όλους όσοι διαχειρίστηκαν τον δημόσιο πλούτο, προκειμένου να κάνουν ανταλλαγές, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Από την άποψη αυτή, σημείωσε επιβάλλεται η άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Δεν είμαστε αντίθετοι σε προανακριτική επιτροπή και καλούμε το ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει τελικά την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η Βουλή πρέπει να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες, αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν, με τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο. Η Κυβέρνηση σύρθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι γελασμένο, αν θεωρεί ότι θα περάσει αλώβητο για τις δικές του ευθύνες.

Απαιτείται αλλαγή της θεσμικής σχέσης μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και «να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο».

Σε σχέση με τη δυναμική που εκφράζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Στόχος μας δεν είναι απλώς να αμυνθούμε, αλλά να περάσουμε στην αντεπίθεση. Τώρα είναι η ώρα για την αντεπίθεση τής κοινωνίας, των σοσιαλιστικών ιδεών και αξιών», σημειώνοντας ότι η στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα της ενότητας της Αριστεράς δε συμβάλλει καθόλου στην προσπάθεια συνολικής αντεπίθεσης των αξιών – ιδεών τής Αριστεράς.»

Οι επαφές του προέδρου τού ΣΥΝ

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας -ο οποίος έφτασε στην Κέρκυρα με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω ομίχλης- συναντήθηκε με εκπροσώπους των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων που του επέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού

Στη συνέχεια, μετέβη στο Εργατικό Κέντρο όπου άκουσε τις παρεμβάσεις των προέδρων του Ε.Κ. Σ. Λίβερη, του Νομαρχιακού Τμήματος τής ΑΔΕΔΥ Π. Ποζίδη, του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Στ. Πελάη και των Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλ. Κατσούρη.

Λίγο πριν από την μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος τού ΣΥΝ επισκέφθηκε εθιμοτυπικά το νομάρχη Στ. Πουλημένο, ενώ το μεσημέρι μετέβη στο Νοσοκομείο, όπου συνομίλησε με το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και τους λοιπούς εργαζομένους του ιδρύματος.

Χθες το απόγευμα, κάτι που αποτελούσε προσωπική του επιλογή, επέλεξε να περιοδεύσει στη Λευκίμμη και να μιλήσει στους Ριγγλάδες, όπου βεβαίως επικεντρώθηκε στο θέμα της κατασκευής και λειτουργίας τού ΧΥΤΑ. Έγινε, έτσι, ο πρώτος πρόεδρος κόμματος που δεν απέφυγε, αντιθέτως διάλεξε να παραστεί σε μια περιοχή όπου τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας για το καυτό θέμα του ΧΥΤΑ Νότου.

Στις 8.30 χθες το βράδυ επρόκειτο να ξεκινήσει η κεντρική πολιτική ομιλία τού Αλέξη Τσίπρα στο Δημοτικό Θέατρο τής Κέρκυρας, όπου αναμενόταν να αναφερθεί σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας και να επικεντρωθεί σε ζητήματα κερκυραϊκού ενδιαφέροντος.

To Γραφείο Τύπου