Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2008

Oμιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή σχετικά με την ανταλλαγή κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων με τη Μονή Βατοπεδίου και την περαιτέρω εκχώρηση τους σε τρίτους

Κύριε Πρόεδρε, από μια άποψη χαίρομαι, γιατί είμαστε μια πολιτική δύναμη με 14 από τους 300 βουλευτές. Και γιατί επί μήνες προτείνουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να παρέμβει στο θέμα του Βατοπεδίου. Και είχαμε την απάντηση από την κυβέρνηση,  σταθερά από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Ρουσόπουλο, ότι δεν μπορεί να γίνει οιαδήποτε εξεταστική ή άλλη επιτροπή της Βουλής εφόσον το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Και προχθές ο πρωθυπουργός ήρθε στη θέση που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ επίμονα.

Είχαμε επίσης τη θέση του ΠΑΣΟΚ όπως είχε εκφραστεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Βενιζέλο, που αρνούνταν την εξεταστική  επιτροπή στη βάση του νάχαμε να λέγαμε και πάμε στις ελληνικές καλένδες και για όλα τα θέματα εξεταστικές επιτροπές θα κάνουμε; Χαιρόμαστε που και η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ έρχονται σήμερα στη λογική που επίμονα, σταθερά αυτή η μικρή κοινοβουλευτικά δύναμη  προωθούσε, δηλαδή, το ότι δεν μπορεί η Βουλή να ακολουθεί από πίσω απλώς τα ΜΜΕ, που οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους, να κάνουν αποκαλύψεις κ.λπ.

Με αυτή την έννοια είναι σημαντικό ότι το ΠΑΣΟΚ με αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος, εγκατέλειψε τη θέση του για τη διαζευκτική πολιτική, ή τη μία ή την άλλη και όχι και τις δύο μαζί. Και είδε τη θέση που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ -και εξέφρασα πριν από τρεις ημέρες  με συνέντευξη τύπου που έδωσα εκ μέρους της Κ.Ο.-  εξεταστική επιτροπή για όλο το εύρος του χρόνου και για όλο το πεδίο δραστηριοτήτων της Μονής Βατοπεδίου και το φάκελο για να προχωρήσουμε σε προανακριτική επιτροπή. Και προανακριτική επιτροπή προκειμένου  να μην παραγραφούν τα αδικήματα εφόσον υπάρχουν.

Και με αυτή την έννοια καλώ τον Πρόεδρο της Βουλής για μια ακόμη φορά να παρέμβει και ζητήσει δημοσίως και επιτακτικώς τον φάκελο για τον οποίο οι εισαγγελείς, αυτοί που ο πρωθυπουργός κάλεσε να μην παραιτηθούν, αναφέρουν ότι οδηγεί σε ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης, ή υφυπουργών της παρούσας κυβέρνησης οι οποίες δεν πρέπει για κανένα λόγο να παραγραφούν.

Υπάρχει όμως για εμάς το ερώτημα γιατί, ενώ εμείς από  το 2003 κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θέτουμε το θέμα του Βατοπεδίου εδώ συνεχώς με ερωτήσεις μας, γιατί μέχρι τα τέλη του 2005, όπου τότε δεν είχε παραγραφεί η ευθύνη των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται ή ενδεχόμενη ευθύνη  για ποινικά κολάσιμες πράξεις σοβαρότατης σημασίας, όπως η απιστία σε βάρος του δημοσίου ή η απάτη σε βάρος του δημοσίου, γιατί όταν θέταμε το θέμα του Βατοπεδίου όχι μόνο προανακριτική επιτροπή  δεν ζητούνταν,  όχι μόνο εξεταστική επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν συζητούσε καν το θέμα του Βατοπεδίου μέσα στη Βουλή.

Παρόλα αυτά, παρά το γεγονός ότι για μερικούς έχει παραγραφεί ως μη όφειλε, εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε, έχοντας υπόψη και τις προκλητικά σύντομες  χρονοδιάρκειας της ενοχής και της λειτουργίας μετά της παραγραφής δεν πρέπει να επιτρέψουμε σ΄αυτούς που σήμερα δεν έχει παραγραφεί το αδίκημά τους.

Έρχομαι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στην επερώτηση αυτή συμφωνούμε απόλυτα με τις τοποθετήσεις που έγιναν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως χωρίς κάποιες ανακρίβειες πραγματικού χαρακτήρα, οι οποίες περιέχονται στο κείμενο της επερώτησης. Και συμφωνούμε ότι έχει τεράστιες ευθύνες  η κυβέρνηση της Ν.Δ. και έχει εκτεθεί.

Κύριε Λιάπη, έχετε ευθύνες όχι μόνο γι΄αυτά που έγιναν αλλά και γι΄αυτά που θα γίνουν από δω και πέρα και το πώς θα δράσετε.

Καταθέτω στα πρακτικά τις εκκλήσεις του Προϊσταμένου της 10ης Εφορίας Αρχαιοτήτων του κ. Ταυράκη για την προστατευόμενη περιοχή της Ουρανούπολης και την κήρυξη ιστορικά διατηρητέων μνημείων σε όλο το εύρος της χερσονήσου του Άθου. Και σας καλώ σε ένα θέμα το οποίο έχει αποτελέσει κεντρικό ζήτημα για τη χώρα μας. Σε ένα θέμα που αποδεικνύεται ότι πολλοί νόμοι όπως και η παραγραφή ανάμεσα στα άλλα αλλά και ο αρχαιολογικός νόμος, δεν μπορούν ανταποκριθούν στην σοβαρότητά του. Να μην μείνετε σε τυπολογίες εφόσον ισχύουν ότι δεν χρειάζονται γνωμοδοτήσεις πριν τις μεταβιβάσεις. Εδώ μιλάμε όχι για μεταβιβάσεις σε κάποια ευρύτατη ζώνη που θα μπορούσαν να βρεθούν αρχαιότητες, μιλάμε για μεταβιβάσεις τεραστίων εκτάσεων στις οποίες μέσα υπάρχουν κηρυγμένοι  αρχαιολογικοί χώροι.

Επομένως, σας ζητούμε να παρέμβετε σ΄αυτό το θέμα ζητώντας να ακυρωθεί η ανταλλαγή. Σας ζητούμε, επίσης, αυτή την πρόκληση που κάνατε να προχωρήσουμε σε άμεση αλλαγή του αρχαιολογικού νόμου και εφόσον υπάρχουν μέσα σε οποιαδήποτε έκταση  κηρυγμένα αρχαιολογικά μνημεία να χρειάζεται η άδεια , η έγκριση όχι απλώς η γνωμοδότηση του Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να μπείτε και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα. Στη Λαυρεωτική, στο Γραμματικό που υπάρχουν ανταλλάξιμα με τον Εφραιμ και που υπάρχουν αρχαιότητες.

Θέλω να πω όμως, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ότι ενώ συμφωνώ πλήρως με όσα είπατε, αυτά στρέφονται και ενάντιά σας. Και δεν το λέω απλώς για να κάνω κριτική, το λέω γιατί χρειάζεται αν θέλουμε να προχωρήσει η πολιτική ζωή να ξέρουμε και το συγνώμη, να ξέρουμε και το ότι μπορεί , έκανα λάθος και να είμαστε αυτοκριτικοί. Με λύπη θα καταθέσω στα πρακτικά την αναφορά που έκανε στις 13 Νοεμβρίου 2003 κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κ. Τσουρής, ο οποίος είναι επικεφαλής της 12ης Εφορίας Αρχαιοτήτων με την οποία έχει σχέση η λίμνη Βιστωνίδα. Πιστεύω ότι ο κ. Τσουρής, οι δύο εισαγγελείς, ο κ. Ταυράκης είναι ονόματα που πρέπει να μείνουν όχι μόνο στα πρακτικά μας αλλά οι ενέργειές τους πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία, στους αρχαιολόγους και στους τρόπους που πρέπει να δρα ένας δημόσιος υπάλληλος.

Τι λέει ο κ. Τσουρής που ήταν μάρτυρας στη δίκη που έγινε το 2003: Πρώτον. Παρέστην ως μάρτυρας υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου. Δεύτερο. Δεν σας αναφέρω το ιστορικό, πως εξελίχθηκε η δίκη κτλ, κατά τη κρίση μου θα ήταν καλό το Υπουργείο να αποστείλει μια βαριά πυροβολαρχία διαπρεπών αρχαιολόγων εκ των τα πρώτα φερόντων στην υπηρεσία και την επιστήμη και εξεχόντων νομικών οι οποίοι θα γνώριζαν σε βάθος τα περίπλοκα όσο και λεπτά νομικά προβλήματα που έθετε η αγωγή. Δεν είχε στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεύτερον την 4η Νοεμβρίου 2003 ήρθε με την υπηρεσιακή αλληλογραφία το πρωτότυπο έγγραφο του ορισμού του μάρτυρος συνοδευόταν από φάκελο του Υπ. Πολιτισμού. Και λέει : Ο φάκελος περιείχε όλα τα έγγραφα με τα οποία διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους ανεγνώριζαν πανηγυρικά και παραχωρούσαν αμαχητί τις επίδικες εκτάσεις στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Άγιου Όρους Άθως. Προφανώς επρόκειτο για τα νομικά όπλα με τα οποία με εφοδίαζε  η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού για να ανταπεξέλθω στην επικείμενη δικαστική μάχη. Πάω στο δικαστήριο εκ μέρους του Υπ. Πολιτισμού με όλα τα νομικά έγγραφα υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και υπέρ του Εφραιμ και της κλίκας του. Προς στιγμή αναρωτήθηκα μήπως το Υπ. Πολιτισμού με όριζε μάρτυρα υπέρ των συμφερόντων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, αλλά μόλις ξαναδιάβασα το έγγραφο του ορισμού βεβαιώθηκα ότι εν τέλει είχα ορισθεί ως μάρτυς υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου.

Τρίτο. Σύμφωνα με το νόμο περί αρχαιοτήτων τα αρχαία ακίνητα μνημεία ανήκουν στο δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας. Ακόμη και αν υπήρχε περίπτωση η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου να διέθετε γνήσιο μη αμφισβητήσιμο έγκυρο τίτλο ιδιοκτησίας περί αρχαιοτήτων, όπως του έλεγε το Υπ. Πολιτισμού, δεν εδικαιούτο καμία αποζημίωση.

Τέταρτο. Δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη της Εφορίας στο θέμα αυτό.

Πέμπτο. Ορισμένες από τις ερωτήσεις που μου έγιναν στο δικαστήριο μέσα και έξω από τη διαδικασία με έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση διότι δεν είχα πλήρη εικόνα της υποθέσεως και κυρίως δεν γνώριζα εάν υπήρχε σχετικός φάκελος στο Υπ. Πολιτισμού και τι περιείχε. Οι ερωτήσεις ήταν γνώριζε το Υπουργείο, παρενέβη του Υπουργείο κ.λπ. ………………. Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ακολούθως οι δύο αποφάσεις του Υπ. Οικονομικών, τα σχετικά έγγραφα του Υποθηκοφυλακείου Ξάνθης με τα συνημμένα τους, τα έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, τα τοπογραφικά διαγράμματα κλπ περιήλθαν εις γνώση του Υπουργείου Πολιτισμού με έγγραφα της Μονής Βατοπεδίου από τις 16.10.02. Ένα χρόνο ήξερε το Υπουργείο Πολιτισμού την υπόθεση  και δεν τον στήριζαν.

Έκτο. Οφείλω να αναφέρω ότι μεταξύ των κατοίκων της περιοχής επικράτησε η δυσάρεστη άποψη πως το ελληνικό δημόσιο μάλλον με μεγάλη ευκολία χάριζε στη Μονή τη γη των αγροτών και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Και το Υπουργείο Πολιτισμού ειδικά από το οποίο κατεξοχήν περίμεναν οι κάτοικοι σθεναρή αντίσταση στις απαιτήσεις των καλογήρων, διευκόλυνε παρά τροχοπέδησε με τη στάση του τις απαιτήσεις αυτές.

Το Υπ. Πολιτισμού λέει ο επικεφαλής της 12ης Εφορίας Αρχαιοτήτων για το 2003 διευκόλυνε μάλλον με τη στάση του παρά τροχοπέδησε τις απαιτήσεις αυτές. Και ότι εν τέλει σιώπησε στην απόπειρα ιδιοποιήσεως από τη Μονή των αρχαιολογικών χώρων.

Ας δούμε ποιος ευθύνεται. Με τη μέχρι τώρα στάση σας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά δεν παίζεστε. Ας γίνουμε πιο σοφοί, πιο συνετοί ας βγάλουμε διδάγματα και ας προστατεύσουμε την περιουσία του ελληνικού λαού.