Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2008

Απαράδεκτη η ευνοϊκή μεταχείριση διευθυντικού στελέχους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης, Ανάπτυξης

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής ο μέχρι τον Αύγουστο του 2008 διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της εταιρείας απολύθηκε, εισπράττοντας φυσικά και όλες τις παροχές που προβλέπονται (αποζημίωση απολύσεως, εφάπαξ, παροχές ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου). Λόγω της απόλυσής του δικαιούται πλήρη σύνταξη. Αμέσως μετά την απόλυσή του προσλήφθηκε πάλι από την Εθνική Ασφαλιστική με δελτίο παροχής υπηρεσιών (για να μπορεί να εισπράττει την σύνταξή του) και με παροχές οι οποίες υπερβαίνουν τις παροχές της προηγούμενης θέσης του και τοποθετήθηκε πάλι στη θέση του προϊσταμένου της διεύθυνσης  νομικών υπηρεσιών, αφού παρακάμφθηκαν έμμισθοι δικηγόροι που θα μπορούσαν να καταλάβουν τη θέση αυτή!

Για να γίνει μάλιστα αυτό τροποποιήθηκε ετεροχρονισμένα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες ο ισχύων εσωτερικός κανονισμός της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών, έτσι ώστε με νέα «φωτογραφική» διάταξή του, να επιτρέπεται αυτή η τοποθέτηση.

Επειδή η παραπάνω ενέργεια είναι σκανδαλώδης, μιας και ο εσωτερικός κανονισμός της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών αναφέρει ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας (Ε.Κ.Ε) της εταιρείας και ως εκ τούτου απαιτείται για την τροποποίησή του η συμφωνία του Συλλόγου Εργαζομένων. Τέτοια όμως συμφωνία δεν υπάρχει και ουδέποτε επιδιώχθηκε από την πλευρά του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, ο οποίος και υπογράφει μόνος του την φωτογραφική τροποποίηση του κανονισμού.

Επειδή αυτή η απαράδεκτα ευνοϊκή μεταχείριση γίνεται σε μια περίοδο που η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής διακηρύττει με κάθε τρόπο την ανάγκη νοικοκυρέματος και περιστολής των εξόδων και αποφασίζει, με το νέο τριετές επιχειρηματικό σχέδιο, την συρρίκνωση της εταιρείας με το κλείσιμο 40 υποκαταστημάτων της και την μείωση κατά 25% περίπου του προσωπικού με εθελούσια έξοδο (300 με 350 άτομα).

Επειδή ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης  - ο οποίος ενισχύεται εξαιτίας της συνεχούς κατεδάφισης  του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και της απαράδεκτης συρρίκνωσης των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων - κινδυνεύει να εκχωρηθεί πλήρως στα πολυεθνικά συμφέροντα και να ολιγοπωληθεί από πολυεθνικές εταιρείες σε βάρος των ασφαλισμένων μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης: πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής και συρρίκνωση και απαξίωση της Εθνικής Ασφαλιστικής με άμεσο στόχο το ξεπούλημα και αυτής, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα.

Επειδή η Εθνική Ασφαλιστική ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, η οποία ουσιαστικά αλλά και πρακτικά ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Έχουν γνώση της καταγγελλόμενης σκανδαλώδους μεταχείρισης του διευθυντή των νομικών υπηρεσιών της Εθνικής Ασφαλιστικής;

2.    Σκοπεύουν να διερευνήσουν το σύννομο της μεταχείρισης αυτής;

3.    Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν ώστε να αρθεί η απαράδεκτη φωτογραφική τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης