Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2008

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA (Όλγα Τρεμη)

…Θα ήθελα να κάνω μια έκκληση στον Πρόεδρο της βουλής, κ. Σιούφα, να ζητήσει να δοθεί άμεσα ο φάκελος στους βουλευτές, ώστε με πλήρη συνείδηση και με αίσθημα ευθύνης να ψηφίσουμε. Από κει και πέρα, δεν θέλω να κρύψω ότι εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι ένας πολιτικός, ο οποίος έχει ποινικές ευθύνες πρέπει να το πληρώσει και μάλιστα ακριβά….

…Γιατί το Σύνταγμα επιβάλει τόσο σύντομους χρόνους όπου έρχεται η παραγραφή και «σβήνει» τα πάντα;  Είναι ντροπή. Άκουσα κάποιον να λέει ότι φταίει το πολιτικό σύστημα. Δεν φταίει το πολιτικό σύστημα. Φταίει ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου. Φταίει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα πρέπει να αναδειχθούν αυτές οι ευθύνες γιατί μας βάζουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση…

…Είναι μια στιγμή που η βουλή παίζει δικαστικό ρόλο. Η σύσταση της προκαταρτικής εξέτασης οδηγεί σε ειδικό δικαστήριο. Άρα δεν μπορεί να λειτουργούμε με πολιτικούς υπολογισμούς σκακιστικού τύπου  Δεν μπορούμε  μόνο με αυτά να ψηφίσουμε. Υπάρχει ένα αίσθημα ευθύνης και ένα πρόβλημα συνείδησης. Γιατί ξέρουμε ότι ό,τι και να γίνει, οι άνθρωποι αυτοί έχουν διαπομπευθεί. Είναι φοβερό το αδίκημα κατά της απάτης, απιστίας κατά του δημοσίου και από την άλλη πλευρά είναι και ένα συνειδησιακό πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ο φάκελος….

…Εμείς από την αρχή, μόλις ξέσπασε το θέμα του Βατοπεδίου, είπαμε εξεταστική επιτροπή. Να μπει η βουλή. Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το αρνήθηκαν. Αν είχαμε κάνει τότε εξεταστική επιτροπή, θα είχε τελειώσει το θέμα. Η εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής έχει κι αυτή ανακριτικές δυνατότητες. Και έχει τη δυνατότητα να ζητήσει οποιοδήποτε κρατικό έγγραφο. Αν είχαν δεχθεί πριν 3,2,1 μήνες την εξεταστική επιτροπή, η εξεταστική επιτροπή το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να ζητήσει τον φάκελο. Αν είχε γίνει αυτό, η υπόθεση του Βατοπεδίου θα είχε μπει σε μια σειρά και θα με είχατε φωνάξει εδώ να συζητήσουμε για την οικονομική κρίση, το τόσο σημαντικό θέμα….

…Επομένως, εγώ ζητάω ξανά να διευκολύνουμε την κατάσταση. Να βάλουμε σε μια σειρά αυτό το ζήτημα. Να μην δημιουργήσουμε συνειδησιακά προβλήματα. Να μην παίζουμε με τα πάντα. Και ζητώ να δοθεί ο φάκελος στη βουλή….

To Γραφείο Τύπου