Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/10/2008

Δήλωση του Γ.Μπαλάφα σχετικά με την αποκάλυψη της επέμβασης των ΗΠΑ στη διαφορά Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις του ΣΥΝ, σχετικά με την αποκάλυψη της επέμβασης των ΗΠΑ στη διαφορά Ελλάδας-ΠΓΔΜ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την υπόθεση της διαφοράς Ελλάδας-ΠΓΔΜ ως προς την ονομασία της τελευταίας.

Σήμερα διαμορφώνονται δυνατότητες, κάτω από προϋποθέσεις, να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής θέσης για την ονομασία της γειτονικής χώρας, μέσα από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, η αποκάλυψη σήμερα της συγκεκριμένης, προ 3μήνου, επέμβασης των ΗΠΑ, έξω και πάνω από το διαπραγματευτικό πλαίσιο του ΟΗΕ, γεννά πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες τόσο για την πορεία των αναγκαίων διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, όσο και για τα γενικότερα σχέδια των ΗΠΑ στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.

Ως ΣΥΝ, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με την αποκλειστική ευθύνη του ΟΗΕ, και να αξιοποιηθούν οι κατατεθειμένες προτάσεις και όλες οι δυνατότητες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, με παράλληλη προσπάθεια από ελληνικής πλευράς για διευκρινήσεις και βελτιώσεις σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα.

Τέλος, επισημαίνουμε, για άλλη μια φορά, τα ελλείμματα διαφάνειας και υπεύθυνης ενημέρωσης από πλευράς αρμοδίων, που οδηγούν συχνά σε εμπλοκή εξωθεσμικών παραγόντων και σε παράπλευρη πληροφόρηση.

To Γραφείο Τύπου