Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/04/2006

Η κυβέρνηση καταργεί "πραξικοπηματικά" τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ, για να επιβάλλει σκληρή διετή λιτότητα στους μισθούς

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την σημερινή απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, δήλωσε τα εξής:

«Η Διϋπουργική Επιτροπή, με μια απόφαση η οποία συνιστά μνημείο αντεργατικής αντίληψης, καταργεί με μια μονοκονδυλιά την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επιχειρεί να επιβάλλει πραξικοπηματικά στις φερόμενες ως ζημιογόνες ΔΕΚΟ, μια διετή περίοδο σκληρής λιτότητας, με αυξήσεις για το 2006 κάτω και από αυτόν τον επίσημο τιμάριθμο.

Η κυβέρνηση, ενθαρρυμένη και από την απαράδεκτη διετή συλλογική σύμβαση που υπέγραψε για τους χαμηλόμισθους η ΓΣΕΕ, την οποία χαιρέτισαν συναινετικά οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, κλιμακώνει την αντεργατική και αυταρχική της πολιτική, την οποία ήδη εφαρμόζει στο στενό δημόσιο τομέα.

Γίνεται φανερό ότι κυβέρνηση και ΣΕΒ, με την ουσιαστική συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προωθούν ένα συνολικό σχέδιο λεηλασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων, ακόμα και των χαμηλόμισθων, και επιχειρούν να επιβάλλουν αυταρχικά διετή «εργασιακή ειρήνη», η οποία θα καλύψει και το κρίσιμο προεκλογικό έτος του 2007.

Τα σχέδια αυτά δεν θα περάσουν. Θα συντριβούν από τους αναπτυσσόμενους ενωτικούς ταξικούς αγώνες των εργαζομένων. Η εξέγερση των νέων και των εργαζομένων στη Γαλλία, δείχνει το δρόμο και για τους νέους και τους εργαζομένους της πατρίδας μας.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου