Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/10/2008

Συνέντευξη ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη στο ρ/σ Κανάλι

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ Κανάλι 1 Πειραιά 90,4 (Β.Σκουρή-Γρ.Τζιοβάρα) για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

-EΡ. Αμφιταλαντεύεσθε ως κόμμα για την προανακριτική επιτροπή;

Εμείς είμαστε οι μόνοι σταθεροί στο θέμα.  Ζητάμε να διερευνηθούν και οι ποινικές και οι πολιτικές ευθύνες.  Για πολλές εβδομάδες ήμασταν μόνοι σʼ αυτό το αίτημα. Η ΝΔ μας έλεγε ότι το θέμα το ψάχνει η Δικαιοσύνη, το δε ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε επιτροπές.  Υπό την πίεση και την κατακραυγή της κοινωνίας, έγινε μια μεγάλη «κολοτούμπα» από τη ΝΔ και τον κ. Καραμανλή και μια σοβαρή μετατόπιση από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα λέει «ναι» στην εξεταστική επιτροπή την οποία αρνούνταν.  Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα θέλαμε και ότι είναι σωστό, όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν για την προανακριτική επιτροπή, να έχουν υπόψη τους το φάκελο που ετοίμασαν οι δύο εισαγγελείς και βρέθηκαν μπροστά σε ευθύνες υπουργών.  Αυτό το ζητήσαμε με όλους τους δυνατούς τρόπους.  Και με δημόσια πίεση και με την επιστολή Αλαβάνου στον κ. Σιούφα.  Η διορισμένη από τη ΝΔ ηγεσία της Δικαιοσύνης αρνήθηκε να στείλει αυτό τον φάκελο, καπέλωσε τους δικαστές, τους εξανάγκασε σε παραίτηση. Είπαμε λοιπόν ότι αν υπάρχει επιμονή σʼ αυτή την άρνηση, θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε «ναι» και στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αν και το σωστό θα ήταν προηγουμένως να έχει έλθει ο φάκελος.  Μέχρι την Παρασκευή θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να έλθει ο φάκελος στη Βουλή.  Θέλουμε σʼ αυτή την πίεση να είναι μαζί μας  και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και δυνάμεις από τη ΝΔ.

ΕΡ. Φαίνεται ότι τώρα ο κ. Σανιδάς αλλάζει στάση..

Αυτή είναι άλλη μια "κολοτούμπα".  Ο κ. Σανιδάς προσθέτει ένα ακόμη αρνητικό παράσημο στο πέτο του.  Έχει κάνει μέχρι τώρα πολλές ενέργειες με στόχο τη στήριξη των κομματικών σκοπιμοτήτων της ΝΔ και τη συγκάλυψη και άλλων σκανδάλων.  Τώρα λέει ότι θα στείλει το φάκελο.  Θα έπρεπε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μην ενεργεί μέσω παραπολιτικών διαρροών, αλλά με θεσμική ευθύνη.  Από τις 2 Οκτωβρίου του ζήτησαν οι δύο επιτελείς χειριστές της υπόθεσης να σταλεί ο φάκελος αμελλητί στη Βουλή, όπως λέει ο νόμος, και ο κ. Σανιδάς επί 18 ημέρες παρανομεί.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι μια παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου μπορεί να είναι μια σανίδα σωτηρίας για τον Πρωθυπουργό ή δεν αρκεί πλέον;

Θυμόσαστε τον Ραν Ταν Πλαν;   Ήταν ένας σκύλος στο Λούκυ Λουκ που του πατούσαν την ουρά στην πρώτη σελίδα και πόναγε 15 σελίδες μετά.  Όταν έχεις στην πολιτική "σύνδρομο Ραν Ταν Πλαν" και κάνεις εξαναγκαστικές κινήσεις με μεγάλη καθυστέρηση, εισπράττεις όλο το κόστος από την καθυστέρηση και κανένα όφελος από την κίνηση.

Αυτό φοβάμαι ότι αφορά και γενικότερα τον ανασχηματισμό.

Νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής, αν και έξυπνος άνθρωπος, επειδή έχει μια συμπεριφορά «ομερτά» απέναντι στις σκανδαλώδεις πρακτικές και πολιτικές συμπεριφορές κορυφαίων του υπουργών, λούζεται το σύνολο της ευθύνης. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε οι δημοσκοπήσεις. 

ΕΡ. Ο νόμος της ευθύνης υπουργών δεν πρέπει να αλλάξει;

Ασφαλώς. Είναι ένας νόμος που διευκολύνει την ατιμωρησία, την παραγραφή. Πρέπει να αλλάξει και να γίνει αυστηρότερος, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή η σκανδαλώδης ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων, αυτών που έχουν εξουσία.  Αυτό το ζητάει ο κόσμος, ό,τι και αν ψηφίζει.

ΕΡ. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα.

Ασφαλώς. Υπενθυμίζω όμως, ότι στις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ δεν υπήρξε τέτοια πρόταση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει υπεύθυνα, ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά και το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, το  άρθρο 86, πρέπει να τροποποιηθούν επί το αυστηρότερον, έτσι ώστε να μην την γλυτώνουν έτσι εύκολα οι πολιτικοί που «βάζουν το χέρι στο μέλι» του δημοσίου χρήματος και παραβιάζουν το δημόσιο συμφέρον.

ΕΡ. Μπορεί να το δει κάποιος και από άλλη σκοπιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για την παραγραφή.  Αυτό ενδεχομένως για κάποιον που βρίσκεται στο στόχαστρο να μην τον ευνοεί η παραγραφή.

Εγώ πιστεύω στην παιδαγωγική αξία της ποινής.  Σε μια χώρα όπου η διαφθορά είναι κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, το να μην έχει πάει ποτέ κάποιος πολιτικός φυλακή για διαφθορά, εκπαιδεύει άσχημα όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την κοινωνία.

ΕΡ. Τί πιστεύεται ότι θα κάνουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές της ΝΔ;

Ακούω πολύ αυτούς τους λεγόμενους «αντάρτες» που σε ανύποπτο χρόνο τους έχω αποκαλέσει «γιαλαντζί αντάρτες» να σπεύδουν να δηλώσουν πίστη στη γραμμή της κομματικής πειθαρχίας της ΝΔ.

ΕΡ. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία και πρώτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αδιάφορος ή όχι;

Αν γίνει αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή θα έχει πολλαπλάσια παρουσία  ο ΣΥΡΙΖΑ απ΄ ότι τώρα στη Βουλή, όταν έλθει η δική μας σειρά, θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα προοδευτικό και αριστερό και θα θέσουμε τις άλλες δυνάμεις μπροστά στη δική τους ευθύνη. Βοηθητική ρόδα όμως στο ποδήλατο ενός άλλου κόμματος, δεν θα γίνουμε.  Για να υπάρχει μια αξιόλογη κυβέρνηση συνεργασίας χρειάζονται αξιόπιστες προγραμματικές συγκλήσεις. Εμείς επιδιώκουμε να μετακινηθεί ο άξονας της πολιτικής ζωής της χώρας προς τα αριστερά.  Ένα τέτοιο πρόγραμμα επεξεργαζόμαστε και θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όχι για να προσχωρήσουν στο δικό μας πρόγραμμα, αλλά για να μετακινηθούν προς τα αριστερά σε σχέση με τις δικές τους πολιτικές.  Γιατί θέλουμε να ηττηθεί, όχι μόνο η πολιτική της ΝΔ, αλλά και η πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

ΕΡ. Αυτό προϋποθέτει διάλογο τον οποίο αρνείστε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη διαλόγου η οποία ουδέποτε αρνήθηκε το διάλογο.  Αντιθέτως, υπάρχουν πληθώρα παραδειγμάτων που προτείναμε διάλογο και κοινή δράση σε συγκεκριμένα σημεία και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην ηγεσία του ΚΚΕ και προσκρούσαμε σε αρνήσεις και αλαζονικές συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές.  Το μόνο που βλέπω από την άλλη πλευρά είναι ότι καπέλωσαν τον κ. Σκανδαλίδη, που ήταν υπεύθυνος γιʼ αυτό το θέμα, με μια τετραμελή επιτροπή.

ΕΡ. Αν οι ευρωεκλογές γίνουν μετά τις βουλευτικές εκλογές μπορεί να σας δούμε υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές;

Θα είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για πάει ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά στις επόμενες ευρωεκλογές.  Ήμουν επικεφαλής του ψηφοδελτίου το 2004, έχω κάνει μια καλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, όπως παραδέχονται ακόμη και οι αντίπαλοι του Συνασπισμού.  Έχω χρέος να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή και να μην τσαλαβουτάω δεξιά και αριστερά.  Θα ήθελα να είμαι επικεφαλής και του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.  Εμείς έχουμε όμως δημοκρατικές διαδικασίες και θα το κρίνουν αυτό οι αριστεροί πολίτες σʼ όλη την Ελλάδα με την τοποθέτηση και την ψήφο τους.  Θα ήθελα –όταν έλθει το θέμα- να ξέρω ποια είναι η γνώμη και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του κόμματός μου.

To Γραφείο Τύπου