Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/10/2008

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα στο ραδιοφωνικό σταθμό «CITY» (Γ. Προβής)

Για υπόθεση Βατοπεδίου

-    Μαθαίνουμε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός στα όργανα του ΣΥΝ ότι από τη στιγμή που η δικογραφία δεν έχει φτάσεις τη Βουλή είναι ενδεχόμενο να σκεφτείτε να ζητήσετε .. αναβολή της ψηφοφορίας της Παρασκευής….

Είναι απολύτως λογικό αυτό που λέμε. Δεν είναι παράλογο. Και δεν το λέμε τώρα, στο παραπέντε. Εδώ και μια βδομάδα με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες ούτως ώστε εγκαίρως να έρθει ο φάκελος στη Βουλή. Διότι οι βουλευτές δεν μπορεί να ψηφίσουν, ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση, κυρίως όμως στη δεύτερη… διότι την εξεταστική μπορούμε να την κάνουμε και χωρίς τα στοιχεία της Εισαγγελίας, αλλά την προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε όχι τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων, αλλά το τι ήταν αυτό που οδήγησε τους δύο εισαγγελείς να διαμαρτυρηθούν και να παραιτηθούν, αφήνοντας υπονοούμενα ότι ασκήθηκαν πιέσεις εις βάρος τους, διότι ήθελαν να φέρουν την υπόθεση στη Βουλή και η υπόθεση ακόμα δεν έχει φτάσει στη Βουλή.

-    Θα απευθύνετε λοιπόν πρόταση και προς το ΠΑΣΟΚ να αναβληθεί η συζήτηση;…

Εμείς κατ΄ αρχήν δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβολή, εφ΄ όσον σήμερα είναι Δευτέρα πρωί και μπορεί μέχρι το απόγευμα ή αύριο να έρθει η δικογραφία στη Βουλή. Αν έρθει λοιπόν στη Βουλή, δεν υπάρχει θέμα αναβολής…

-.. Πάντως απ΄ ότι λέγεται υπάρχει μια τυπική διαδικασία η οποία δύσκολα ανατρέπεται… συνήθως οι δικογραφίες πάνε αφού συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή ..

Εάν υπάρχει θέμα τέτοιο, νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με υπευθυνότητα, να συνεννοηθούν. Διότι δεν μπορούμε να παίζουμε ένα παιχνιδάκι εντυπώσεων στον ελληνικό λαό και να τον έχουμε ζαλίσει εδώ και δυο βδομάδες για το ποιος είναι υπέρ της προανακριτικής και ποιος είναι υπέρ της εξεταστικής και στην ουσία όλοι όσοι μας ακούνε να ανταλλάσσουν ο ένας κατηγορίες στον άλλον .. και να έχουν την αίσθηση ότι ούτως ή άλλως πάμε για άλλη μια φορά για ένα κουκούλωμα της υπόθεσης.

Άρα λοιπόν λέω εγώ -και είναι προσωπική μου άποψη, την οποία την καταθέτω δημοσίως στο σταθμό σας- ότι από τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες χρονοβόρες ή μη, να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν γίνεται αυτές οι διαδικασίες και όταν πάνε οι βουλευτές να ψηφίσουν, όταν ψηφίζουν οι βουλευτές για την προανακριτική επιτροπή , που είναι μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση, να γνωρίζουν με τι στοιχεία ψηφίζουν.

-    Αν δεν υπάρξει αυτή η συνεννόηση… και φτάσουμε την Παρασκευή και δεν υπάρχει η δικογραφία, εσείς θα ψηφίσετε, απ΄ότι λέει το ρεπορτάζ, έχοντας θέσει το ζήτημα της αναβολής.. Ωστόσο μετά θα υπάρξει ένα ζήτημα ευθυνών, γιατί υπήρξε τόση βιασύνη για προανακριτική όταν δεν είχε πάει η δικογραφία.. Σωστά;…

Το τι θα κάνουμε τελικά είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε συλλογικά. Δεν θα το πω αυτή τη στιγμή. Θα ήταν άστοχο εκ μέρους μου. Το απόγευμα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα δούμε και πώς θα κινηθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε κανένα σχόλιο ή κανέναν ο οποίος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι θέλουμε να παίξουμε παιχνίδια μ΄ αυτή την υπόθεση.

Εμείς ήμασταν εκείνη η πολιτική δύναμη που εδώ και δέκα χρόνια έχουμε ανοίξει το ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες -όχι ποινικές, διότι οι ποινικές παραγράφονται στην πενταετία. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε βάθος δεκαετίας, οι οποίες πρέπει να καταμεριστούν και πιστεύουμε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. Έχουμε την εκτίμηση -δεν έχουμε τα δεδομένα- αλλά έχουμε την εκτίμηση ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Ως εκ τούτου από την πρώτη στιγμή δεν ήταν εκτός οπτικού μας πεδίου η προανακριτική επιτροπή.

-    Δηλαδή υπάρχει και περίπτωση χωρίς τη γνώση της δικογραφίας να ψηφίσετε προανακριτική την Παρασκευή;… Το κείμενο για την προανακριτική έχει ας πούμε δύο υφυπουργούς κι έναν υπουργό, για τον  οποίον δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει η δικογραφία… Μόνο με δημοσιεύματα θα πάει κανείς να ψηφίσει την προανακριτική;…

Είναι λογικό το ερώτημά σας. Από την άλλη όμως θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει σ΄ αυτό ότι η σύσταση προανακριτικής δεν σημαίνει και καταδίκη. Σημαίνει διαδικασία για την εξέταση.

Παρόλα αυτά εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το ορθόν και το σωστό είναι -και πρέπει να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι- το ορθό και το σωστό είναι να ζητήσουμε -κι εμείς το έχουμε κάνει, σε ότι μας αφορά είμαστε εντάξει- έχουμε ζητήσει να έρθει εγκαίρως ο φάκελος στη Βουλή. Προσανατολιζόμαστε -δεν σας το κρύβω- το να ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης της προανακριτικής. Εάν όμως δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η τοποθέτησή μας θα είναι μια τοποθέτηση η οποία θα βρίσκεται υπό μία διαρκή αβεβαιότητα και έναν δισταγμό. Μόλις δούμε λοιπόν τα στοιχεία, έχουμε την αίσθηση -απ΄ όσα μαθαίνουμε- ότι θα μας βοηθήσουν στο να αποκτήσουμε μια σαφέστερη γνώμη υπέρ της προανακριτικής. …. Γιατί για να λένε δύο εισαγγελείς ότι πρέπει να πάει η υπόθεση στη Βουλή, κάτι έχουν δει.

ΓΙΑ ΣΥΝ

-    Ο Φοίβος Καρζής φιλοξένησε πριν από λίγο τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ τον Νίκο Κωνσταντόπουλο ο οποίος από το περασμένο Σάββατο έχει βγει στις εφημερίδες στα Νέα νομίζω κι είπε ότι πρέπει «να εγκαταλείψει ο Αλέξης το σύνδρομο του δεύτερου».

Κατʼ αρχήν να σας πω ότι δεν αισθάνομαι δεύτερος. Αισθάνομαι ότι έχω αναλάβει μια ευθύνη που είναι πολύ μεγαλύτερη από όσα μπορεί να περιμένεις κανείς από έναν άνθρωπο 33 ετών ανέλαβα την ηγεσία του ΣΥΝ. Κι αυτό ήταν κάτι που ταρακούνησε την πολιτική ζωή του τόπου. Πρέπει να σας πω ότι ο Νίκος ο Κωνσταντόπουλος έχει τις δικές του ιδιαίτερες απόψεις, που τις ακούμε πάντα με τον δέοντα σεβασμό και την δέουσα προσοχή. Όχι μόνο επειδή υπήρξε για 11 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΝ αλλά και γιατί τον τιμούμε και τον σεβόμαστε για έναν ακόμα λόγο: διότι αποχώρησε με ιδία βούληση από την ενεργό πολιτική σκηνή κι αυτό ήταν μια πράξη θάρρους και ευθύνης για την ανανέωση του κόμματός μας και την εν γένει ανανέωσης της πολιτικής ζωής. Πρέπει να σας πω ότι και προσωπικά έχω μια ξεχωριστή σχέση με τον Νίκο, έχω την χαρά να συνομιλώ συχνά μαζί του και να τον συμβουλεύομαι…

-    Και σας λέει από κοντά ότι είστε δεύτερος;

Όχι δεν μου λέει αυτό. Μου λέει όμως τις απόψεις του. Ο Νίκος ο Κωνσταντόπουλος αποτελεί για μας μια εμβληματική προσωπικότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που λέω κάτι τέτοιο για τον ίδιο. Τον τιμώ και τον αγαπώ. Πρέπει να σας πω ότι δεν με ενοχλεί η κριτική του προς το πρόσωπό μου. Σε ότι αφορά δε για το θέμα που κατʼ επεκτάσεως θέτει για την συνύπαρξή μας με το ΠΑΣΟΚ, του έχω ήδη εκφράσει και κατʼ ιδίαν την διαφωνία μου. Από κει και πέρα όμως όπως γνωρίζετε στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν στερούμαστε τον πλούτο των διαφορετικών απόψεων. Έχουμε όμως και την ευθύνη όλοι να σεβόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις και να πορευόμαστε με βάση αυτές.

-    Ο Κωνσταντόπουλος είπε για «σύνδρομο δεύτερου» ο Λαλιώτης λέει ότι έχετε   «σύνδρομο καθαρότητας».

Ο Λαλιώτης είπε και κάτι πιο σημαντικό, όχι προς εμάς αλλά και τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ. Ότι αν εμείς έχουμε το σύνδρομο της καθαρότητας προς το ΠΑΣΟΚ καταλόγισε ότι έχουν το σύνδρομο του κυβερνητισμού, της αλαζονείας της εξουσίας και την ροπή προς τον νεοφιλελεύθερες θέσεις και απόψεις. Πρέπει λοιπόν να τα δούμε και τα δύο. Να δούμε τι από όλα αυτά είναι πιο επιζήμιο και τι πιο χρήσιμο.

-    Εγώ να σας πω τι πιστεύει πολύς κόσμος και είναι και η δική μου. Δεν αμφιβάλλω ότι έχετε και ιδεολογικές διαφορές. Γιατί είπατε ότι θέλουμε κυβέρνηση της αριστεράς και όχι της κεντροαριστεράς.

Αυτό έχει ένα ιδεολογικό και προγραμματικό στοιχείο.

-    Το πρόγραμμα δεν το έχουμε δει ακόμα, θα μας το δείξετε.

 Δεν νομίζω ότι τόσα χρόνια δεν έχετε καταλάβει τι λέμε και τι θέλουμε να κάνουμε.

-    Πάντα τα κόμματα έχουν κι ένα επίπεδο διακηρυκτικό κι ένα επίπεδο προγραμματικό. Λέω λοιπόν ότι ο κόσμος πιστεύει ότι πρώτα θέλει να μεγαλώσει κι άλλο στην βουλή και μετά να διαπραγματευτεί κυβερνητικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά.

Αυτό που στην πραγματικότητα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι νομίζω λογικό που το θέλει είναι να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μια μεγάλη τομή και ανατροπή σε σχέση με την κατεύθυνση της διακυβέρνησης σε αυτήν την χώρα. Θεωρούμε δηλαδή ότι τα τελευταία 12 χρόνια ας πούμε από το 96 και μετά, οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, οδήγησαν την χώρα σε μια κατεύθυνση πιστής εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στα πρότυπα που έρχονταν από την ΕΕ. Πρέπει όμως τώρα να αλλάξουμε ρότα.

-    Και πιστεύετε ότι μια αλλαγή των συσχετισμών θα τραβηχτεί πιο μακριά από το ΠΑΣΟΚ;

Πιστεύουμε ότι μια ριζική ανατροπή θα δημιουργήσει.

-    …Μια ανατροπή με πρώτο το κόμμα που θα έχει αρχηγό τον κ. Τσίπρα.

Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. Είμαι όμως αισιόδοξος κι εγώ από την φύση μου. Πιστεύω όμως ότι μια ριζική αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκλίσεις, σε μια νέα πολιτική γεωγραφία, στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί προεξοφλείτε ότι το κομμουνιστικό κόμμα θα έχει για πάντα την άποψη που έχει σήμερα; Γιατί προεξοφλείτε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται μαζί μας σε κοινές δράσεις, σε πορείες, σε διαδηλώσεις και βρίσκεται σε αντίθεση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει κάτι για να μην αλλάξει είτε η ηγεσία είτε σε τελική ανάλυση ο ίδιος ο κόσμος ρότα;

-    Ο κ. Πάγκαλος στο Βήμα σας λέει σήμερα λογοπλάστη γιατί αποκαλείτε το Βατοπέδι Βουρκοπέδι και αφήνει κάποιες αιχμές.

Ο κ. Πάγκαλος έχει χάσει ακόμα και το βασικό χαρακτηριστικό που είχε. Ακόμα κι όταν είναι επικριτικός να είναι ευφυής όσον αφορά  στον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται ή διατυπώνει την γνώμη του. Δηλαδή έχω την άποψη ότι το σχόλιο αυτό ήταν ατυχές. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τον κ. Πάγκαλο που πρέπει να σας πω ότι δεν έχω κάτι ιδιαίτερο μαζί κι εκτιμώ τη σκέψη του, έχω την αίσθηση όμως βλέποντας τον κ. Πάγκαλο αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι βγάζουν ένα μένος και για εμένα προσωπικά και κατά του ΣΥΝ,  που δεν εξηγείται. Δηλαδή ή έχουν ένα σχέδιο τις μισές μέρες της εβδομάδας να μας λένε να συνεργαστούμε και τις άλλες μισές να μας επιτίθενται, ή πρέπει να το δούμε με άλλους όρους. Με όρους που έχουν να κάνουν με το ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και σε καμία περίπτωση η βάση του, θα επιθυμούσε αν ήταν δυνατόν να ανοίξει η γη και να μας καταπιεί και να μην υπήρχαμε στο πολιτικό στερέωμα. Νομίζω ότι τότε θα ήταν πολύ χαρούμενοι. Αισθάνονται δηλαδή ότι εμείς ευθυνόμαστε που δεν έχουν την δυνατότητα σήμερα να βρίσκονται κοντά στην εξουσία. Δεν έχουν καταλάβει όμως ότι στην πραγματικότητα ευθύνονται οι δικές τους πολιτικές επιλογές.

To Γραφείο Τύπου