Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/10/2008

Η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από τον ατλαντισμό

Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών με θέμα «Η κρίση του Καυκάσου: νέες διεθνείς ισορροπίες και νέοι κίνδυνοι - Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών», ο υπεύθυνος του Τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ  Πάνος Τριγάζης τόνισε:

«Η κρίση του Καυκάσου ανέδειξε τους κινδύνους από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Επιβεβαίωσε την αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στον κόσμο και την αποτυχία της πολιτικής Μπους. Εκανε πιο επιτακτική την ανάγκη απαλλαγής της Ευρώπης από τον ατλαντισμό και οικοδόμησης της πανευρωπαϊκής συνεργασίας και ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πολυδιάστατης ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει και μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα σχέση της Ε.Ε. με την Ρωσία.

Τα συμπεράσματα αυτά αφορούν άμεσα και τα Βαλκάνια. Κοντόφθαλμες αποδεικνύονται οι επιλογές ηγεσιών της περιοχής που διευκόλυναν τη διεύρυνση της παρουσίας και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, ποντάροντας στην παντοδυναμία της «μόνης υπερδύναμης». Σήμερα μεγαλώνει η απόσταση για άλλες επιλογές προς όφελος της διαβαλκανικής συνεργασίας, της κοινής ασφάλειας και της κοινής βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες πρέπει να ισχύσουν και στις σχέσεις Ελλάδας – FYROM. Ο ατλαντισμός δεν ωφελεί καμία από τις δύο χώρες, ούτε την υπόθεση της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή μας».

To Γραφείο Τύπου