Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2006

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Συνέντευξη Τύπου Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος και οι Γ. Δραγασάκης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Θαν. Λεβέντης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική και ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου με θέμα την απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε:

"Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και στην αναζήτηση ξένου στρατηγικού εταίρου που θα αποκτήσει συμμετοχή στο μάνατζμεντ, στην πράξη ισοδυναμεί με παράδοση του ΟΤΕ σε μεγάλη τηλεπικοινωνιακή πολυεθνική.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα μειοψηφίας για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας αποτελεί παραπλανητικό ελιγμό.

Από τη στιγμή που μια μεγάλη πολυεθνική εισέλθει στον ΟΤΕ και στη διοίκηση του, το δημόσιο θα έχει χάσει ουσιαστικές δυνατότητες ελέγχου. Θα αποτελεί το θλιβερό κομπάρσο που θα βλέπει όλες τις εξελίξεις στον ΟΤΕ να διαμορφώνονται ερήμην του.

Δεν πρόκειται για εκποίηση μιας ακόμα δημόσιας επιχείρησης. Ούτε για εκποίηση μιας ακόμα κερδοφόρας επιχείρησης.

Πρόκειται για εκποίηση του ίδιου του μέλλοντος της χώρας μας με επιπτώσεις στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη, στις κοινωνικές σχέσεις, στην ασφάλεια.

Έτσι:

Πρώτον: Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν στρατηγικό τομέα, τον πλέον στρατηγικό ίσως, για την τεχνολογική ανάπτυξη , έρευνα και ανανέωση .

Μια χώρα, χωρίς παρουσία στις επικοινωνίες, την πληροφορική, την ψηφιακή τεχνολογία, τα ευρυζωνικά δίκτυα, είναι μια χώρα χωρίς προοπτική.

Η παράδοση του ΟΤΕ σε πολυεθνική εταιρεία αφαιρεί από την χώρα το πλέον ισχυρό εργαλείο τεχνολογικών εφαρμογών και έρευνας, τον πλέον κρίσιμο τομέα για καινοτομίες και πρόοδο και ένα κρίσιμο κλειδί από το κράτος για διάχυση των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Δεύτερον: Η θέση της κυβέρνησης για παραίτηση του ελληνικού δημόσιου από το χώρο των επικοινωνιών είναι δίδυμη με τη θέση της για παραίτηση από ένα ισχυρό και πρωτοποριακό δημόσιο πανεπιστήμιο. Και τα δύο πεδία ιδιωτικοποιούνται αντί να αναπτύξουν μια εκρηκτική συνεργασία, όπως δείχνει αλλού η διεθνής εμπειρία.

Τρίτον: Η διαμόρφωση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ενός ολιγοπωλίου πολυεθνικών εταιρειών θα έχει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα για τη χρήση και εξάπλωση της σύνδεσης με το internet. Χωρίς ένα ισχυρό δημόσιο τηλεπικοινωνιακό όμιλο η αγορά θα εξαρτηθεί πλήρως από τις πολυεθνικές, με την κυβέρνηση παντελώς ανίσχυρη να ασκήσει οποιαδήποτε παρέμβαση.

Τέταρτον: Η ιδιωτικοποίηση και παράδοση του ΟΤΕ σε πολυεθνική εταιρεία έχει ήδη εγκαινιάσει μια νέα περίοδο ακόμα μεγαλύτερης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας. Ήδη, προκειμένου να πουληθεί ο ΟΤΕ, είχαμε το σκάνδαλο της εθελουσίας εξόδου, την χρέωση των ασφαλιστικών Ταμείων και το διαχωρισμό εργαζομένων σε παλιότερους και νεότερους.

Πέμπτον: Από αυτήν την ιδιωτικοποίηση εγείρονται επίσης μείζονα θέματα δημοκρατίας, κυρίαρχων δικαιωμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ανοχύρωτη χώρα και οι πολίτες της αφήνονται εκτεθειμένοι σε κάθε μορφής παρακολουθήσεις.

Αντί η κυβέρνηση να βγάλει συμπεράσματα από την υπόθεση Vodafone, την κουκουλώνει και ταυτόχρονα παραδίδει τον κεντρικό τηλεπικοινωνιακό μηχανισμό της χώρας σε πολυεθνικές εταιρείες που είναι σήμερα εκτός οποιουδήποτε δημοκρατικού ελέγχου, όπως δείχνει η υπόθεση των υποκλοπών.

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς θα αναλάβουμε μια μεγάλη εκστρατεία για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια στον ΟΤΕ. Για να μην πουληθεί ο ΟΤΕ. Για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος και κοινωνικός του χαρακτήρας, αλλά να λειτουργήσει υπό νέους όρους, με αυτοτέλεια από κομματικές εντολές, με συμμετοχή των εργαζομένων, με κοινωνικούς, παραγωγικούς, τεχνολογικούς στόχους. Για να μην απουσιάζει η χώρα μας από το εκρηκτικό σε συνεχείς καινοτομίες πεδίο των τεχνολογιών και εφαρμογών στις επικοινωνίες και την πληροφορική, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ισχυρή παρουσία του δημοσίου, κέντρα έρευνας, προωθημένα δημόσια πανεπιστήμια.

Σήμερα χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μας δεν έχει μέλλον. Μέλλον δεν έχει η Νέα Δημοκρατία.

Τα κυβερνητικά σχέδια δεν θα περάσουν."

Ο Γ.Δραγασάκης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε:

"Εκείνο που ιδιωτικοποιείται στην περίπτωση του ΟΤΕ δεν είναι απλά μια Δημόσια Επιχείρηση από τις μεγαλύτερες της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων. Εκείνο που ιδιωτικοποιείται είναι το ίδιο το μέλλον της χώρας στον ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα των νέων υποδομών των νέων (ευρυζωνικών) δικτύων και των νέων υπηρεσιών που με βάση τα δίκτυα αυτά διαμορφώνονται.

Τα δίκτυα αυτά έχουν στην εποχή μας την ίδια αν όχι και μεγαλύτερη σημασία με τα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που επέτρεψαν, κατά τον 20ο αιώνα, τον εξηλεκτρισμό και την τηλεφωνική σύνδεση της χώρας. Αν η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ ήταν στο παρελθόν ιδιωτικές εταιρίες είναι αμφίβολο αν όλες οι περιοχές της χώρας θα είχαν σήμερα ηλεκτρισμό ή σταθερό τηλέφωνο.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και η λειτουργία του αποκλειστικά με όρους αγοράς έρχεται σε σύγκρουση με την καθολικότητα αυτών των νέων αναγκών και την ανάγκη να παρέχονται αυτές σε προσιτές τιμές. Απειλεί την κοινωνία με μεγάλες καθυστερήσεις, επιλεκτική και άνιση ανάπτυξη και αποκλεισμό μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και πολλών περιοχών της χώρας από τις νέες αυτές δυνατότητες.

Καλούμε την κυβέρνηση, που έχει τεράστιες ευθύνες για την μεγάλη καθυστέρηση της χώρας στη διάδοση του γρήγορου Ιnternet και για τις ακριβές τιμές του:

* Να εγκαταλείψει τα σχέδια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

* Να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την επέκταση των Ευρυζωνικών δικτύων σε όλη τη χώρα και την ταχεία ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών που στηρίζονται σ' αυτά, στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και γενικότερα στην κοινωνία.

* Να αναδείξει τον τομέα αυτό σε στρατηγικό πόλο ανάπτυξης για τη χώρα.

* Να προωθήσει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου με κύριο μοχλό τον ΟΤΕ, που, και για το λόγο αυτό, πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο."

Ένα δεύτερο ερώτημα το οποίο θέλουμε να θέσουμε προς την κυβέρνηση είναι το εξής: Ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έχει επίγνωση αυτών των διαστάσεων, για να διασκεδάσει τις ανησυχίες είπε ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει, και μετά την ιδιωτικοποίηση, το δικαίωμα του βέτο σε στρατηγικά ζητήματα.

Ερώτημα. Στη βάση ποιου ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου μπορεί να το κάνει αυτό. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια απορρίπτουν και έχουν καταδικάσει με μία έννοια όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες επιχείρησαν στο όνομα της χρυσής λεγόμενης μετοχής να διατηρήσουν τέτοια ειδικά δικαιώματα.Από την στιγμή που οι μετοχές του ΟΤΕ κατά πλειοψηφία ανήκουν σε ιδιώτες, ο ρόλος της κυβέρνησης θα είναι ρόλος κομπάρσου. Για να διατηρήσει λοιπόν η κυβέρνηση και η χώρα το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να ανασταλεί, να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Και όχι μόνο αυτό. Να γίνουν και όλα τα άλλα βήματα τα οποία προτείναμε."

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Πρώτον. Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και την παράδοσή του, στην ουσία, σε πολυεθνικό κολοσσό αποτελεί μείζον εθνικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό έγκλημα. Συνιστά, ίσως, το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού από τη μεταπολίτευση.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αναλάβει μια μεγάλη εκστρατεία με όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για να ματαιώσει αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το επόμενο διάστημα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και με τη δική μας συμβολή, η οποία θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθοριστική, θα μπορέσουμε να ματαιώσουμε την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, που υποθηκεύει το μέλλον αυτού του τόπου.

Δεύτερον. Η κυβερνητική απόφαση για την εκποίηση του ΟΤΕ σε πολυεθνική εταιρεία δεν πέφτει από τον ουρανό. Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είχαν ανοίξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν κάνει πέντε διαδοχικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων του ΟΤΕ σε ιδιώτες, την πρώτη τον Απρίλη του 1996 και την τελευταία τον Ιούνη του 2002. Είχαμε φτάσει στο σημείο, σε κάποια φάση, οι ιδιώτες να κατέχουν το 66% του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επίσης, στην έκθεση του Προϋπολογισμού του 2001 υπογράμμιζε ως βασική κυβερνητική επιδίωξη "τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ με διεθνή τηλεπικοινωνιακό φορέα", ενώ ο κ. Χριστοδουλάκης, την ίδια χρονιά, αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΤΕ, είχε στείλει επιστολή σε δέκα πολυεθνικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ακόμα και σήμερα οι μέχρι τώρα γνωστές τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζουν αντίθεση σ΄ αυτή καθεαυτή την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ανεξαρτήτως τιμήματος, διαδικασιών και χρόνου εκποίησης. Οι τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό και για εισπρακτικούς λόγους δεν απαντούν στην ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, σε κάθε περίπτωση, ο δημόσιος χαρακτήρας του Ομίλου του ΟΤΕ. Βεβαίως, η κυβερνητική απόφαση έχει και εισπρακτικό προσανατολισμό. Κυρίως, όμως, αποτελεί πολιτική επιλογή άγριας αντικοινωνικής και νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης.

Τρίτον. Η παράδοση του ΟΤΕ σε πολυεθνική εταιρεία εγείρει πελώρια θέματα δημοκρατικών δικαιωμάτων και θίγει κατάφωρα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την εθνική ασφάλεια.

Η περίπτωση της Vodafone, μέσω της οποίας παρακολουθούνταν σχεδόν όλη η κυβέρνηση, κινδυνεύει να γενικευθεί και να διαμορφώσει ένα νέο καθεστώς διαβλητών επικοινωνιών στους πιο νευραλγικούς τομείς της χώρας μας. Με τον ΟΤΕ σε μια πολυεθνική εταιρεία, η χώρα, η κυβέρνηση, το κράτος, οι ένοπλες δυνάμεις, τα κόμματα, η πολιτική και συνδικαλιστική ζωή παραδίδονται στο έλεος των διαθέσεων ξένων ανεξέλεγκτων κέντρων. Ασφαλώς ο ΟΤΕ δεν ήταν μέχρι τώρα αναμάρτητος για τέτοια θέματα. Ωστόσο, ένας δημόσιος τηλεπικοινωνιακός φορέας αποτελούσε και αποτελεί την καλύτερη δυνατή εγγύηση, εφ΄όσον υπάρχει πολιτική βούληση, για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών μας.

Η Ελλάδα, με τον ΟΤΕ σε πολυεθνική εταιρεία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρίσεων σαν κι αυτές του ΄74, του ΄76, του ΄87, του ΄96, θα είναι μια ανοχύρωτη χώρα με όλες τις επικοινωνίες του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων εκτεθειμένες.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφήνει τη χώρα απόλυτα και βάναυσα εκτεθειμένη σε ανυπολόγιστους κινδύνους στα κρίσιμα θέματα εθνικής ασφάλειας και τους πολίτες μετέωρους στις "τρομολαγνικές" λογικές της επιτήρησης και της παρακολούθησης."

Ο Δημ. Στρατούλης, υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, τόνισε:

"Το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα βοηθήσει στις επενδύσεις και στην ανάπτυξή του, είναι ψευδές και αποπροσανατολιστικό. Από τις πέντε μετοχοποιήσεις που έγιναν στον ΟΤΕ, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., μέχρι τώρα συγκεντρώθηκαν 8 δις ?, από τα οποία τα 7 δις ? πήγαν αποκλειστικά για την κάλυψη του δημόσιου χρέους και όχι για την ανάπτυξη του ΟΤΕ. Εν τω μεταξύ, από το 1996, που άρχισε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, μέχρι σήμερα "τον βαρκάρη τον πλήρωσαν" τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα με αυξήσεις της αστικής τηλεφωνικής μονάδας κατά 100% και του παγίου κατά 300% Την ίδια περίοδο χάθηκαν στον ΟΤΕ 21.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες μόνο οι 6.000 αναπληρώθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στον "οδικό χάρτη" για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ οι φορολογούμενοι και τα ασφαλιστικά Ταμεία επιβαρύνθηκαν 7 δις ?. Ο ΟΤΕ χρησιμοποιήθηκε ως πιλότος για την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων των νεοπροσλαμβανόμεων σ΄ όλες τις ΔΕΚΟ. Τώρα, εν όψει ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησής του, χρησιμοποιείται πάλι ως πιλότος για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των ήδη εργαζομένων, ακόμα και για μαζικές απολύσεις και στον ΟΤΕ και σ΄ όλες τις ΔΕΚΟ ή πρώην ΔΕΚΟ.

Το έγκλημα αυτό, που συντελείται σε βάρος του λαού και της χώρας δεν θα περάσει. Η Αριστεράς και οι αγώνες των εργαζομένων θα το ακυρώσουν στην πράξη, όπως το 1993."

To Γραφείο Τύπου