Skip to main content.
11/01/2005

Η δήθεν "αλήθεια για την ανεργία" στην οποία αναφέρεται σημερινή ανακοίνωση του Υφυπουργού Εργασίας

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους ΠΓ και υπευθ. Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Σχετικά με την δήθεν «αλήθεια για την ανεργία», στην οποία αναφέρεται σημερινή ανακοίνωση του Υφυπουργού Εργασίας Κυρίου Γιακουμάτου, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής δήλωσε τα εξής:

Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι η πραγματική αλήθεια για την ανεργία βρίσκεται έξω από τις κοκορομαχίες της κυβέρνησης της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και την γνωρίζουν καλλίτερα απ΄ όλους οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι της χώρας μας και οι οικογένειές τους, όταν η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει σ’ αυτό τον τομέα «το αργυρό μετάλλιο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά την Ισπανία.

Η ανεργία των νέων κάτω των 29 ετών στη χώρα μας, που είναι διπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε. και κατέχει σταθερά το «χρυσό μετάλλιο» σε αυτόν τον τομέα, «τρομοκρατεί κοινωνικά» τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικές ανακοινώσεις ούτε με αντιπολιτευτικές υποκριτικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ, που έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τη διόγκωσή της στα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, ούτε με το μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε περισσότερους ανέργους, όπως επιχειρείται με τα σχέδια του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού για μαζική επέκταση της μερικής και ελαστικής απασχόλησης. Οι νέοι/ες της χώρας μας δεν αποδέχονται να τους προσφέρονται μισή εργασία, μισός μισθός, μισή ασφάλιση και μισή ζωή και μάλιστα με εξαγορά συνειδήσεων.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται επίσης, όταν η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005 μειώνει της δημόσιες δαπάνες για έργα και επενδύσεις ούτε όταν συνεχίζει τις πολιτικές της γενικευμένης επιδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων για δημιουργία ανακυκλούμενων θέσεων εργασίας, που παύουν να υπάρχουν όταν σταματά επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ.

Η πραγματική αλήθεια για την ανεργία βρίσκεται στο γεγονός, ότι παρά τα προγράμματα της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την απασχόληση, μόλις το 2% των ανέργων που βρίσκει εργασία, την έχει βρει μέσω των υπηρεσιών εύρεσης εργασίας του ΟΑΕΔ.

Η πραγματική αλήθεια για την ανεργία είναι, ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ποσοστά που ανακοίνωνε η προηγούμενη και εξακολουθεί να ανακοινώνει και η σημερινή κυβέρνηση, γιατί δεν καταμετρούν τους ανέργους που είναι σε προγράμματα κατάρτισης, αλλά και τους 100.000 «κρυφούς» άνεργους, δηλαδή αυτούς που δεν δηλώνονται πουθενά, γιατί έχουν πάνω από 2 χρόνια άνεργοι και δεν καταγράφονται, γιατί δεν ελπίζουν πλέον σε τίποτε αλλά και δεν επιδοτούνται.

Η πραγματική αλήθεια για τους ανέργους είναι ότι εξακολουθούν να παίρνουν μόνο για 12 μήνες το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.

Η ανεργία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αύξηση των θέσεων εργασίας κυρίως στον κοινωνικό τομέα (υγεία, παιδεία, περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια). Με αύξηση των δημοσίων δαπανών για την απασχόληση, στις οποίες σήμερα η χώρα μας είναι τελευταία στην Ε.Ε. Με την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών. Με μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων.

Ο ΣΥΝ δύο φορές έφερε προτάσεις νόμου στη Βουλή για το 35ωρο και για την αύξηση και χρονική επιμήκυνση χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

Και τις δύο φορές η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από κοινού τις καταψήφισαν, επιμένοντας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, που παράγουν ανέργους και φτωχούς.