Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/10/2008

Διευκόλυνση Δημάρχων για την άσκηση των καθηκόντων τους

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Είναι γνωστό, ότι ο ρόλος ενός Δημάρχου τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί. Τα καθήκοντά του είναι πολλά και ποικίλα και η αποκλειστική απασχόλησή του στο Δήμο που έχει εκλεγεί κρίνεται εντελώς αναγκαία.

Από την 1-1-2008, με απόφαση του Υπουργού ΕΣΔΔΑ κ. Παυλόπουλου, θεσπίστηκε άδεια ΟΤΑ - ΟΝΑ 60 ημερών ετησίως για τους Δημάρχους υπαλλήλους ΔΕΚΟ και των τραπεζών, η οποία πρακτικά εξασφαλίζει μια ώρα ημερησίως και λίγες μέρες άδειας στη διάρκεια του χρόνου για τις εντελώς αναγκαίες δημόσιες επαφές.

Είναι γνωστή σε μας η περίπτωση του Δημάρχου του Δήμου Ιωλκού Μαγνησίας, ο οποίος έχει εκλεγεί από την 1/1/07 και μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται καθημερινά στην εργασία του στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στο Βόλο, απασχολούμενος ως υπεύθυνος εξυπηρέτησης πελατείας. Η θέση αυτή πλέον της εξαιρετικής ευθύνης έχει και φόρτο εργασίας, λόγω της καθημερινής επαφής με τους πελάτες και τις ανάγκες τους. Συγχρόνως είναι υποχρεωμένος να ασκεί τα πολύπλοκα καθήκοντα του Δημάρχου τηλεφωνικά κυρίως, αφού η παρουσία του στην τράπεζα ελέγχεται ασφυκτικά.

Αποδεικνύεται όμως στην πράξη ότι ούτε η σαφώς θετική απόφαση του Υπουργού για άδεια 60 ημερών το χρόνο αρκεί για να έχει τη δυνατότητα ν΄ανταποκριθεί στοιχειωδώς ο Δήμαρχος στα καθήκοντά του και να μην είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται μεταξύ ΑΤΕ και Δήμου, λειτουργώντας υπό το άγχος της ασυνέπειας προς την υπηρεσία και προς τους δημότες.

Κατόπιν τούτου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα να απαλλαγούν όσοι δήμαρχοι υπάλληλοι ΔΕΚΟ  το επιθυμούν, από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, ώστε να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο ρόλο που τους ανέθεσαν οι πολίτες.

Η ερωτώσα βουλευτής

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ