Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/10/2008

Στην Κομισιόν με ερώτηση-παρέμβαση Παπαδημούλη η εγκατάσταση μηχανημάτων "body scanning" στα αεροδρόμια

Σαφή απάντηση ζητά από την Κομισιόν για το θέμα της εγκατάστασης σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια σαρωτών που φωτογραφίζουν γυμνό το ανθρώπινο σώμα με σχετική του ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ετοιμάζει νομοθετική πρόταση με βάση την οποία θα επεκτείνεται η χρήση των μηχανημάτων αυτών στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Με τους σαρωτές ασφαλείας, επιτρέπεται στους εργαζόμενους στην ασφάλεια των αεροδρομίων να έχουν εικόνα του περιγράμματος του σώματος του επιβάτη, κάτω από τα ρούχα του, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν φέρει πάνω του κάποιο απαγορευμένο αντικείμενο, το οποίο δεν ανιχνεύεται από τους παραδοσιακούς ανιχνευτές μετάλλων. Τέτοιου είδους σκάνερ υπάρχουν σε αρκετά αεροδρόμια στις ΗΠΑ, ενώ έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά και σε κάποια αεροδρόμια της Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Σημειώνεται ότι, χθες το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σε σχετική συζήτηση για το «εικονικό ξεγύμνωμα» των επιβατών, ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την πρόταση αυτή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Δ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Επιτροπή έχει ετοιμάσει πρόταση κανονισμού σύμφωνα με την οποία προτείνεται η εγκατάσταση στα αεροδρόμια των 27 κρατών – μελών σαρωτών που φωτογραφίζουν γυμνό το ανθρώπινο σώμα (body scanning). Το μέτρο που εφαρμόζεται σε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ και σε δύο κράτη-μέλη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεδομένου ότι ένα τέτοιο μέτρο παραβιάζει κατάφωρα την ιδιωτικότητα ενώ μπορεί να ενέχει και κινδύνους για την υγεία των ευρωπαίων πολιτών, ερωτάται η Επιτροπή: Προτίθεται να δημοσιεύσει πρόταση για την εγκατάσταση body scanning στα αεροδρόμια των κρατών - μελών; "

To Γραφείο Τύπου