Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/10/2008

Δήλωση Φ.Κουβέλη σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου και τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στη Βουλή

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης,  σχετικά με τη συζήτηση στη βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου και τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας από την  Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στη Βουλή, έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποδεικνύεται ότι είχε απόλυτα ορθή και βάσιμη την αξίωση να έρθει ο φάκελος από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στη Βουλή.

Η Βουλή είχε καταστεί, όπως μόνον εμείς είχαμε επισημάνει από  την πρώτη στιγμή, δικαιούχος αυτού του φακέλου μετά τη σχετική δήλωση και παραίτηση των Εισαγγελέων Εφετών Αθηνών, που διενήργησαν την προκαταρτική εξέταση.

Θα ψηφίσουμε υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία είχαμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει πολιτικός έλεγχος σε βάθος χρόνου.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από υπεύθυνη πολιτική θέση, έτσι ώστε να μην υπάρξει παραγραφή ποινικών και πολιτικών ευθυνών.

Θα μελετήσουμε το φάκελο και θα τον αξιολογήσουμε μαζί και με όλα τα άλλα στοιχεία που έχουμε αξιολογήσει μέχρι τώρα. Στοιχεία που μας ήταν γνωστά, όπως οι Υπουργικές Αποφάσεις, οι γνωμοδοτήσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, αλλά και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πρωτόκολλα παραλαβής και παράδοσης , εγγραφή των  σχετικών πράξεων με τις οποίες εκχωρήθηκε η δημόσια περιουσία στη Μονή Βατοπεδίου και υπάρχουν στα Υποθηκοφυλακεία. Μαζί με όλα αυτά τα στοιχεία θα αξιολογήσουμε και τα στοιχεία της δικογραφίας, η οποία, ακόμη μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και πρόκειται να διαβιβαστεί.»

Ερωτήσεις Δημοσιογράφων.

-    Υπήρχε μία πρόταση στο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει μία ολιγοήμερη, και μάλιστα είχε συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα για να αποφασίσει επʼ αυτού, αναβολή σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη ψηφοφορία της Παρασκευής;

Φ.Κ. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέμα αναβολής. Το όλο ζήτημα όμως θα συναρτηθεί με τη δυνατότητα που πρέπει να δοθεί σε όλους τους Βουλευτές να επικοινωνήσουν και να αξιολογήσουν το σχετικό φάκελο που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων. Θα συναρτηθεί και από τον όγκο του φακέλου τον οποίο αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω.

-    Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχετε εσείς στη διάθεσή σας, εσείς παραπέμπετε σε εκχωρήσεις, υπουργικές αποφάσεις σε πρωτόκολλα παραλαβής, αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής;

Φ.Κ. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο έχουμε αξιολογήσει. Το τι θα πράξουμε όμως, μαζί και με την αξιολόγηση της δικογραφίας που αναμένεται στη Βουλή, θα το αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αύριο το πρωί.

-    Είσαστε υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ίδιο ισχύει και για την προανακριτική επιτροπή;

Φ.Κ. Απάντησα πριν από λίγο ότι είναι απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα ληφθεί αύριο, αφού προηγουμένως αξιολογήσουμε μαζί με τα στοιχεία που ήδη έχουμε αξιολογήσει  και το περιεχόμενο της δικογραφίας που αναμένουμε στη Βουλή.

To Γραφείο Τύπου