Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/04/2006

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε τα εξής:

Ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε, πανευτυχής, ότι αυξήθηκε, στη διετία της διακυβέρνησης της Ν.Δ., το ΑΕΠ με διπλάσιους ρυθμούς από την Ευρωζώνη καθώς και το κατά κεφαλή εισόδημα των ελλήνων από 77,1 % σε 80% του μέσου αντίστοιχου της Ε.Ε. των 15.

Ο Υπουργός, όμως, απέκρυψε την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς. Δηλαδή, ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν μεταφράστηκε σε αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων και σε πραγματική μείωση της ανεργίας, αλλά σε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και των επιχειρηματικών κερδών. Στο συνολικό Εθνικό εισόδημα μειώθηκε το μερίδιο της εργασίας, ενώ αυξήθηκε αυτό των επιχειρήσεων, ενώ το 20% των πιο εύπορων ελλήνων είναι 6 φορές πλουσιότερο από το 20% των πιο φτωχών. Η ανεργία παρουσιάζεται επίσης μικρότερη από την πραγματική με διάφορα στατιστικά και πολιτικά τερτίπια.

Το επιχείρημά του, επίσης, ότι για τις υποχρεωτικές εξευτελιστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ το δρόμο άνοιξε η συμφωνία της ΓΣΕΕ για τους κατώτερους μισθούς, αποδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες όσων συναίνεσαν σε αυτή τη συμφωνία, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που την ενθάρρυνε και την επαίνεσε.

Ωστόσο, οι συναινέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζόμενων και τη νεολαία είναι εύθραυστες και θα ανατραπούν από τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη Γαλλία, την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου