Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/10/2008

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του Συμβουλίου για εγκατάσταση σαρωτών σώματος ("body scanners") στα αεροδρόμια || Δ.Παπαδημούλης: "Οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν οφείλουν να εγκαταλείψουν αμέσως αυτά τα εφιαλτικά σενάρια"

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε σήμερα, με ψήφισμα που ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (361 ψήφοι υπέρ, 16 κατά και 181 αποχές) την απόφαση του Συμβουλίου για την εγκατάσταση σαρωτών σώματος ("body scanners") στα αεροδρόμια της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, με τους σαρωτές ασφαλείας, επιτρέπεται στους εργαζόμενους στην ασφάλεια των αεροδρομίων να έχουν εικόνα του περιγράμματος του σώματος του επιβάτη, κάτω από τα ρούχα του, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν φέρει πάνω του κάποιο απαγορευμένο αντικείμενο, το οποίο δεν εντοπίζεται από τους παραδοσιακούς ανιχνευτές μετάλλων. Τέτοιου είδους σκάνερ υπάρχουν σε αρκετά αεροδρόμια στις ΗΠΑ, ενώ έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά και σε κάποια αεροδρόμια της Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναβληθεί η σχετική ψηφοφορία για ένα μήνα, έπεσε στο κενό, καθώς απορρίφθηκε με ψήφους 198 υπέρ έναντι 337 κατά.

Αιτιολογώντας την ψήφο του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Με το ψήφισμα του, το οποίο στήριξε σύσσωμη η Ευρωομάδα της Αριστεράς, το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στο Συμβούλιο και την Κομισιόν. Είναι αδιανόητο στο όνομα της ασφάλειας να προωθούνται μέτρα, όπως η χρήση των "σαρωτών σώματος", που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και βλάπτουν ενδεχομένως την ανθρώπινη υγεία. Οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν οφείλουν αμέσως να εγκαταλείψουν αυτά τα εφιαλτικά σενάρια."

To Γραφείο Τύπου