Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/10/2008

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για το 2007 || Δ.Παπαδημούλης: "Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Διαμεσολαβητή"

Υιοθετήθηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο,  η έκθεση Ζντράβκοβα   αναφορικά με τις  δραστηριότητες  του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, κ. Ν. Διαμαντούρου  το  2007.

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο,  η συμβολή του σκανδιναβικής εμπνεύσεως  Ombudsman   στην εύρυθμη  και διαφανή λειτουργία  της  ευρωπαϊκής διοίκησης βαίνει ολοένα αυξανόμενη καθώς  οι δείκτες του 2007  μαρτυρούν  την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των παρεμβάσεών του.

Το 2007  αυξήθηκε ο αριθμός τόσο των   παραδεκτών καταγγελιών    που  έφτασαν στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή   όσο και ο αριθμός αυτών που -μέσω της διαμεσολάβησης του- κατέληξαν σε διευθέτηση του προβλήματος του καταγγέλλοντος.

Χαρακτηριστική είναι της ειδικής έκθεσης του κου Διαμαντούρου προς το Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την καταγγελία  γερμανών ιατρών για την παράλειψη της Επιτροπής να κινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον των γερμανικών αρχών σχετικά με την οδηγία  για  το χρόνο εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών.  Ο Ευρωπαίος  Διαμεσολαβητής έβαλε τέλος στην παρελκυστική πολιτική της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως η  διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής σε θέματα που άπτονται εικαζόμενης παραβίασης του κοινοτικού δικαίου από τα κράτη μέλη δεν της δίνει το δικαίωμα να αναβάλει επʼ αόριστον την έκδοση απόφασης επί μιας καταγγελίας και υπέβαλε ειδική έκθεση για το ζήτημα αυτό στο Κοινοβούλιο, προκειμένου  να επιτύχει τη συμμόρφωσή της.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξήχθη παρουσία του κου Διαμαντούρου, εξ ονόματος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Δεν αρκεί να συγχαίρουμε τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, αλλά πρέπει και να ακούμε τις υποδείξεις του. Τον περασμένο Ιούνιο εγκρίθηκε αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας του Διαμεσολαβητή, παραμένουν όμως ανοιχτά τα θέματα της δεσμευτικότητας των υποδείξεών του και δεν διευρύνθηκαν αρκετά οι αρμοδιότητές του, ούτως ώστε να καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων. Νομίζω ότι έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι ανάγκη όμως να έχει και την υποστήριξη της Επιτροπής  όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη καθώς η Κομισιόν αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το "πρόσωπο" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πολίτη και γίνεται αποδέκτης των αιτημάτων του."

To Γραφείο Τύπου