Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/10/2008

Δήλωση υπεύθυνου τύπου ΣΥΝ Α. Καρίτζη για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ΚΕΣ

Ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, έκανε την εξής δήλωση:

«Την ώρα που ο πλανήτης συνταράσσεται από την κρίση που προκάλεσε η  λογική του κέρδους το ευρωπαϊκό δικαστήριο έβγαλε μια απόφαση που θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην περαιτέρω κατεδάφιση του πανεπιστημίου του διαφωτισμού, της γνώσης και της κοινωνικής προσφοράς προς όφελος των αγορών και του κέρδους.

Ωστόσο η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν σημαίνει ότι η χώρα μας είναι «υποχρεωμένη» να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα σ τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση αλλά αντιθέτως αναδεικνύει με τον πιο έκδηλο τρόπο ότι η ίδρυση και η λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας και το άρθρο 16.

Εμείς με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά επαναλαμβάνουμε ότι η μόνη λύση είναι να κλείσουν άμεσα όλα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και να υιοθετηθεί η πρότασή μας για ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο ώστε όλοι οι νέοι και οι νέες να μπορούν να σπουδάζουν χωρίς να πέφτουν στο έλεος των κερδοσκόπων.

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ιδιαίτερα σε μια περίοδο που καταρρέουν τα ιδεολογήματα των «αγορών» και της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους φοιτητές και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να υπερασπιστούμε για ακόμη μια φορά το άρθρο 16 αλλά και για ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, δημόσιο πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας και όχι του κέρδους.»

To Γραφείο Τύπου