Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/10/2008

Ομιλία Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου στην ολομέλεια της Βουλής για προστασία δανειοληπτών και άλλες διατάξεις

.. . Γιατί εκατοντάδες εκατομμύρια διασπαθίστηκαν μέσα από την υπόθεση των ανταλλαξίμων, όπου ανταλλάχθηκε μια δημόσια περιουσία με δημόσια περιουσία πολλαπλής αξίας. Και όπου εκεί είχαν επιπέσει οι μεσάζοντες, οι φίλοι, τα κοράκια και έγιναν τεράστια πάρτι. Και σήμερα που μιλάμε εδώ για τον κόσμο τον απλό, τον κόσμο τον φτωχό, τον στερημένο, που για να βγάλει την βδομάδα του πρέπει να χρησιμοποιήσει την τέταρτη ή την Πέμπτη πιστωτική κάρτα, που για να κάνει την μικρή του επιχείρηση έχει βρεθεί χρεωμένος μέχρι το λαιμό. Κι εδώ βλέπουμε την κυβέρνηση με το σταγονόμετρο, εντελώς ανεπαρκή, ημίμετρα … και με πολλά ερωτηματικά αν θα εφαρμοστούν.

Βλέπουμε πάλι από την άλλη μεριά η κυβέρνηση να βρίσκει χρήμα άφθονο, χωρίς περιορισμούς. Να βρίσκει 28 δις ? για να στηρίξει αυτούς που και στη χώρα μας, όπως πολύ περισσότερο οι συνάδελφοί τους στις άλλες χώρες, βούλιαξαν την οικονομία σε μια τεράστια κρίση μέσα από το φοβερό, ασύλληπτο κερδοσκοπικό παιχνίδι που έπαιξαν και το οποίο το έχουμε πληρώσει κι εδώ με τα υπερκέρδη των τραπεζών.

Θα ήθελα να αναφέρω το εξής. Δίνει 28 δις η κυβέρνηση στις τράπεζες  όταν δίνει ψιχία -κι αν τα δίνει- στους δανειολήπτες, τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα αρκούν 10 δις ? ώστε το δημόσιο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο όλου του τραπεζικού συστήματος στη χώρα και να το εντάξει και να το ενσωματώσει, όχι σε μια λογική κερδοσκοπική, αλλά σε μια λογική αντιμετώπισης των συνεπειών της μεγάλης κρίσης, η οποία έρχεται, σε μια αναπτυξιακή και κοινωνική λογική.

Δυστυχώς αυτά γίνονται απ΄ αυτή την κυβέρνηση. Εμείς προτείνουμε να αξιοποιήσει τα 10 δις και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο. Όχι 28 .. Και δεν είναι μικρή η οικονομία αυτή… τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου στον τραπεζικό χώρο, στις έκτακτες ειδικές συνθήκες που βλέπουμε  τις ακραίες χώρες του νεοφιλελευθερισμού, τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, έστω και με το δικό τους τρόπο ως προσωρινή λύση να ακολουθούν αυτά τα μέτρα.

Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει αυτό που γίνεται και που χρειάζεται να γίνει στη χώρα μας. Και μην μας δίνει προσχήματα, μην ακούμε σήμερα τη λέξη ανταγωνισμός, κ. υπουργέ, κι ότι η τροπολογία για την κλωστοϋφαντουργία δεν θα περάσει διότι προσκρούει στους κοινοτικούς κανόνες. Μην ακούμε τέτοια πράγματα. Πριν από ένα χρόνο, πριν από δύο μήνες ίσως θα μπορούσατε να τα λέτε. Σήμερα, τόσο οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και οι κανόνες του ανταγωνισμού έχουν κατακρημνιστεί από την ίδια την Ε.Ε. Από πού και ως πού θα μας πει εμάς εάν πάμε να στηρίξουμε  εκατό και διακόσιους και τετρακόσιους, χίλιους πεντακόσιους κλωστοϋφαντουργούς ότι παραβιάζουμε τον  κανόνα ανταγωνισμού της Ε.Ε., όταν επιτρέπουν πάνω από 1,5 τρις ? στην Ε.Ε. να παραβιάζει κάθε ιδέα, κάθε κανόνα ανταγωνισμού κρατικής ενίσχυσης για να στηρίξει την Royal Bank of Scotland  ή την ABN AMRO ή την Fortis, δηλαδή τις γιγάντιες εκείνες εταιρείες και επιχειρήσεις ασφαλιστικές και τραπεζικές οι οποίες έχουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση.

Eίναι ανεπαρκής και πρέπει να διορθωθεί η τροπολογία. Θα είστε έκθετοι όχι μόνο απέναντι στους κλωστοϋφαντουργούς που είναι έξω, που ζητάνε μέσα στην κρίση να τους στηρίξετε για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θα είστε έκθετοι απέναντι σ΄ όλο τον ελληνικό λαό, με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά και με τη λίμνη Βιστωνίδα την οποία δημιουργείτε στον οικονομικό τομέα με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται την κοινωνία.

Από κει και πέρα, στο ειδικό θέμα, στο θέμα των δανειοληπτών. Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Εκφράσαμε τις παρατηρήσεις, τις αντιρρήσεις, τις κριτικές μας. Δεν μένουμε εκεί. Νομίζω πια ότι όσοι έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις, είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας.. Είμαστε και θα είμαστε.. Και ήμασταν χθες στη συνεδρίαση και θα είμαστε και αύριο στη συνεδρίαση και είμαστε και στους δρόμους. Ταυτόχρονα είμαστε ένα κόμμα προγραμματικών προτάσεων.

Και μ΄ αυτή την άποψη, καταλήγω την ομιλία μου αναφέροντας επιγραμματικά τις 13 κεντρικές προτάσεις τις οποίες κάνουμε σε σχέση με τους δανειολήπτες.

1.    Το δημόσιο λόγω της έκτακτης κατάστασης να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία παρέμβασης στη διαμόρφωση  των επιτοκίων, ειδικά των χορηγήσεων, για τη συγκράτηση και μείωσή τους σε βάρος των κερδών των τραπεζών/

2.    Υπάρχει άμεση ανάγκη εφαρμογής μιας νέας πιστωτικής πολιτικής προς τους αγρότες, με ειδικά χαμηλότοκα δάνεια σ΄ ένα πλαίσιο συνολικής ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής και αξιοποίησης της Αγροτικής τράπεζας. Και κάτω τα χέρια από την Αγροτική Ασφαλιστική, την οποία σε μια εποχή που κρατικοποιούνται παντού τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έρχεστε εσείς να την πουλήσετε. Και η οποία παίζει έναν ειδικό ρόλο σ΄ αυτό το ευαίσθητο και εντελώς πιεσμένο τμήμα της κοινωνίας μας που είναι οι αγρότες.

3.    Εκπόνηση και εφαρμογή με κρατική στήριξη ειδικής χαμηλότοκης πιστωτικής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πυρήνα το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Μπορεί να συγκροτηθεί ειδική δημόσια τράπεζα. Και, επίσης, εφαρμογή έκτακτων μέτρων τόσο από τους μικρομεσαίους αγρότες όσο και από τις μικρές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Και εφαρμογή του μέτρου της δεύτερης ευκαιρίας, που υπάρχει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή περιπτώσεις μικρών επιχειρήσεων, που έχουν βρεθεί κάτω από χρεοκοπία, χωρίς την ευθύνη των ιδιοκτητών τους αλλά κάτω από τις συγκυρίες που υπάρχουν στον τομέα ή παγκοσμίως με παρέμβαση του κράτους να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

4.    Κατάργηση των λεγομένων εισπρακτικών εταιρειών από τις τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν καταχρηστικά απέναντι στα καθυστερούμενα δάνεια με οδυνηρές πρακτικές.

5.    Απαγόρευσης οιασδήποτε μορφής τραπεζικής επιτοκιακής χρέωσης που θα υπερβαίνει το εκάστοτε εξωτραπεζικό επιτόκιο. Είναι αδιανόητο και τοκογλυφικό επιτόκια πιστωτικών καρτών που έχουν νέοι άνθρωποι, που έχουν συνταξιούχοι, που έχουν απολυμένοι από τις δουλειές να φτάνουν ως το 22%.

6.    Κατάργηση του ανατοκισμού. Ανώτατο όριο για το τελικό ύψος των απαιτήσεων των τραπεζών το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου του δανείου.

7.    Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση όλων των χρεώσεων και επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους συναλλασσόμενους και οι οποίες έχουν  κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές, ψιλά γράμματα κ.λπ.

8.    Αναστολή, όσο διαρκεί η κρίση, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων μέχρι ορισμένου αντικειμενικού ύψους περιουσιακών στοιχείων.

9.    Κατάργηση του πλειστηριασμού κατάσχεσης στην πρώτη κύρια κατοικία μέχρι ορισμένου ποσού φυσικά αντικειμενικής αξίας.

10.    Άμεση κατάργηση του αυθαίρετου ετήσιου τέλους του 6 τοις χιλίοις ή 12 τοις χιλίοις που επιβάλει η κυβέρνηση  με τον αναχρονιστικό νόμο 128/75  σε όλα τα δάνεια και τα  υπόλοιπα των δανείων.

11.    Θεσμοθέτηση της δυνατότητας στο δανειολήπτη να προεξοφλεί το υπόλοιπο του δανείου χωρίς ποινές και επιβαρύνσεις.

12.    Λήψη έκτακτων μέτρων σήμερα στην κρίση για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση της ελάχιστης μιας δόσης καταβολής χωρίς συνολική επιβάρυνση του δανειολήπτη.

13.    Να διευρυνθεί ο αριθμός των δόσεων ανοχής για αποπληρωμή των δανείων από τρεις τουλάχιστον σε έξι δόσεις.

Παλιά θα λέγατε και πού θα βρούμε τα λεφτά και δημαγωγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει εύκολη αντιπολίτευση. Από τα 28 δις  να βρείτε τα λεφτά και να ζητήσετε κάποιες κυβερνήσεις, όπως της Αργεντινής, οι οποίες με μεγαλύτερη σοβαρότητα αν και ανεπαρκώς κατά τη γνώμη μας, αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα και αποφάσισαν, αντί να παρέμβουν στην ενίσχυση των τραπεζών, να κάνουν άμεσες παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία  και στα κοινωνικά ευπαθή στρώματα προκειμένου να αντέξουν σε μια κρίση που ήδη από τη φούσκα των τραπεζών έχει περάσει μέσα στα σπίτια και στις δουλειές των πολιτών.