Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/10/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για το Νοσοκομείο της Δράμας

Συνεχίζουμε με την με αριθμό 159/20-10-2008 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου, της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου- Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επίλυση προβλημάτων του Νοσοκομείου Δράμας.

...
Στην ερώτηση της κ. Αμανατίδου θα απαντήσει και πάλι ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Παπαγεωργίου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Και πάλι, αγαπητή συνάδελφε, θα αναφέρω ευθαρσώς ότι το νοσοκομείο της Δράμας είναι ένα από τα καλύτερα επαρχιακά νοσοκομεία. Λειτουργεί άψογα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα ιατρεία. Θα σας πω δε ότι τους 3 μήνες κατά τους οποίους παρουσιάζετε την εικόνα διάλυσης του νοσοκομείου της Δράμας –Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο- είχαμε αυξημένη την προσέλευση κατά 12% περίπου. Σε ετήσια βάση εξετάζονται περισσότεροι από 75.000 που σημαίνει ότι αυτός ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται σε ένα νομό με τον πληθυσμό της Δράμας, αλλά εξυπηρετεί και την ευρύτερη περιοχή και τους γειτονικούς νομούς. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Να επαναλάβω και πάλι ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε αναλογία ένας νοσηλευτής ανά κλίνη. Αυτή είναι και η διεθνώς παραδεκτή καλύτερη αναλογία. Αν θα ήταν ακόμη κάτι παραπάνω θα ήταν ευπρόσδεκτο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και συμφωνήσαμε την προηγούμενη φορά με τον κ. Αηδόνη σε κάποια προβλήματα που υπάρχουν αλλά μην εμμένουμε σε κάποιες θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Για το δε ιατρικό προσωπικό να σας πω ότι υπηρετούν αυτή τη στιγμή 58 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ. Επτά βρίσκονται στην τελική διαδικασία κρίσης εντός των εβδομάδων που έρχονται, εννέα επικουρικοί που καλύπτουν αυτά τα κενά των υπό κρίση γιατρών και 53 ειδικευόμενοι γιατροί. Σύνολο, δηλαδή, 120 γιατροί. Ποιο επαρχιακό νοσοκομείο έχει με αυτή τη δυναμικότητα αυτόν τον αριθμό του ιατρικού προσωπικού;

Όσον αφορά στο θέμα του φαρμακείου πράγματι υπήρξε μια δυσλειτουργία από το γεγονός ότι απαιτήθηκε να μετακινηθεί η φαρμακοποιός, από τους δυο φαρμακοποιούς στο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ένα νοσοκομείο 750 κλινών όπου για διάφορους λόγους κάποια στιγμή οι φαρμακοποιοί που παρείχαν τις υπηρεσίες ήταν μόνο δυο. Μια απόσπαση τριών μηνών η οποία έληγε στις 16 Σεπτεμβρίου. Και είχα διαβεβαιώσει ότι μετά από την λήξη αυτής της τρίμηνης απόσπασης θα έπρεπε να επανέλθει. Επειδή επανήλθατε τότε με ερώτηση, σας λέω παράλληλα και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά έδωσα εντολή και στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στις 30 Ιουλίου να κάνει έλεγχο, όπερ και έγινε. Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν. Διαπιστώνονται κάποιες διοικητικές παραλείψεις που όταν ολοκληρωθεί θα δούμε τι μέλει γενέσθαι. Σας λέω όμως ότι αυτή τη στιγμή που συζητάμε στο φαρμακείο της Δράμας υπάρχει φαρμακοποιός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.

Το λόγο έχει η κ. ερωτώσα Βουλευτής, κ. Αμανατίδου- Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ, φέρνει ένας Βουλευτής το θέμα ενός νοσοκομείου 3 φορές μέσα σε 4 μήνες. Ειδικά το θέμα μιας ευαίσθητης περιοχής όπως είναι η περιοχή του νοσοκομείου Δράμας. Δεν είναι κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, το γνωρίζετε. Υπάρχουν φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Τρίτη επίκαιρη ερώτηση για το νοσοκομείο Δράμας και επάνω γράφει: Νοσοκομείο Δράμας «ώρα μηδέν». Και είναι πραγματικά, κύριε Υφυπουργέ, ώρα μηδέν. Και την άλλη φορά με προσβάλλατε πάρα πολύ άσχημα λέγοντας ότι θίγω τρίτους, προσβάλλω τρίτους και εγώ εκτίθεμαι γιατί με εκθέτουν αυτοί που μου δίνουν τα στοιχεία.

Πείτε μου, κύριε Υφυπουργέ, πώς λειτουργεί το Νοσοκομείο Δράμας; Πότε έφυγε η διοικήτριά του; Γιατί μετακινήθηκε ένας άλλος άνθρωπος και έγινε διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας ένας γιατρός από έναν άλλο τομέα, από την ουρολογική κλινική του νοσοκομείου; Για να κάνει παραγγελίες για το φαρμακείο.

Το φαρμακείο της Δράμας αυτή τη στιγμή έχει μια μετακινούμενη βοηθό φαρμακοποιό από το νοσοκομείο των Σερρών. Και χθες το μεσημέρι ξαφνικά πήγε ένα φαξ το οποίο λέει ότι μετακινείται για 3 μήνες ένας φαρμακοποιός από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Θέλω να μου πείτε γιατί δεν επανήλθε στη θέση της η προηγούμενη φαρμακοποιός ενώ έληξε η τρίμηνη μετακίνησή της; Γιατί αφού υπήρχε ένα πλεόνασμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δεν μετακινήθηκε από εκεί για το Παπανικολάου; Είναι ερωτήματα που μπαίνουν πάρα πολύ σοβαρά.

Κύριε Υφυπουργέ, σήμερα το πρωί πριν έρθω εδώ ανοίγοντας την τηλεόραση αυτό που είδα είναι ότι ένα άλλο νοσοκομείο, το νοσοκομείο της Γουμένισσας, δεν έχει προσωπικό και δεν έχει τραυματιοφορείς. Και αυτό που έγινε ήταν ότι επί 3 ώρες έμεινε ένας άνθρωπος μέσα σε ένα θάλαμο διότι είχε πεθάνει και δεν υπήρχε κάποιος να τον μετακινήσει. Θέλω να σας πω, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι και αυτό το νοσοκομείο της Γουμένισσας ανήκει στην 4η ΔΥΠΕ όπου ανήκει και το νοσοκομείο Δράμας. Και δεν μπορείτε εσείς, κύριε Υπουργέ, να βγαίνετε και να λέτε –γιατί προσβάλετε όλους μας πραγματικά- ότι λειτουργεί το νοσοκομείο της Δράμας ή όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Αν πάρουμε όλες τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών θα δούμε ότι όλες μαζί φωνάζουνε για την αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και κάποιοι κατέφυγαν και στην Εισαγγελία.

Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να τα βλέπετε και να μην τα καλύπτετε. Θα ήθελα επιτέλους μια απάντηση μετά από την 3η δική μου Επίκαιρη Ερώτηση και του συναδέλφου που είναι εδώ, του κ. Αηδόνη. Γιατί πρέπει να μπει πραγματικά ένας διοικητής στο νοσοκομείο Δράμας και να λειτουργήσει και το φαρμακείο που δεν λειτουργεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.

Ο Υφυπουργός Υγείας έχει το λόγο για 2 λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Διαφορετικό το ύφος του κ. Αηδόνη, διαφορετικό το δικό σας, κυρία συνάδελφε. Διότι ο κ. Αηδόνης διαπίστωσα ότι θέλει να αναδείξει τα προβλήματα της εκλογικής του περιφέρειας με σκοπό να λυθούν και όχι να κάνει αντιπολίτευση την οποία θέλετε εσείς να κάνετε. Και επαναλαμβάνω κάθε φορά τα ίδια αλλά δεν ξέρω πότε θα ικανοποιηθείτε. Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια.

Σας λέω λοιπόν και πάλι ότι είναι σύνηθες στα επαρχιακά νοσοκομεία όταν δεν υπάρχει ΠΕ φαρμακοποιός να αναπληρώνεται στην υπηρεσία του από κάποιον της ιατρικής υπηρεσίας. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο της Δράμας από το 2001 μέχρι τα μέσα του 2003 για 2,5 περίπου χρόνια δεν υπήρχε φαρμακοποιός και είχε οριστεί από την ιατρική υπηρεσία.

Δεύτερον. Εκφράζετε την έκπληξή σας ότι έφυγε η διοικήτρια ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι απολύθηκε για μια σειρά από παραλείψεις. Ενώ είχε διοριστεί φαρμακοποιός από τις 26 Ιουλίου, αρχές Σεπτεμβρίου ειδοποίησε την νέα φαρμακοποιό για να αναλάβει υπηρεσία ξέροντας προκαταβολικά υποθέτω ότι δεν θα πάει, για να δημιουργήσει πρόβλημα.

Εγώ έκανα τις απαραίτητες ενέργειες σαν αρμόδιο Υπουργός. Διέταξα και τον έλεγχο από πλευράς ΣΕΥΠ. Έδωσα και εντολή να διωχθεί πειθαρχικά η φαρμακοποιός για πιθανές παραλείψεις η οποία μετά την παρέλευση της απόσπασης δεν παρουσιάστηκε -εμφάνισε ορισμένες μέρες αναρρωτική άδεια- και να επιβληθούν οι όποιες κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει φαρμακοποιός με τρίμηνη απόσπαση έως ότου ολοκληρωθούν –γιατί βρίσκονται στον ΑΣΕΠ- οι διαδικασίες για τον διορισμό νέου φαρμακοποιού. Γίνεται απογραφή αυτή τη στιγμή για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οποιεσδήποτε παραλείψεις.

Και επαναλαμβάνω και πάλι και έχω την υποχρέωση να το κάνω, το αισθάνομαι, ότι το νοσοκομείο της Δράμας είναι ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της επαρχίας. Προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και δεν μπορεί οι όποιες αναταραχές που δημιουργούνται από μια μειοψηφία συναδέλφων μου γιατρών να αμαυρώσουν την καλή λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Εμείς κουβεντιάζουμε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα προχωρήσουμε σε σύναψη συλλογικής σύμβασης. Έτσι αυτή η τεχνητή αναταραχή που δημιουργείται να κατακάτσει και να λειτουργήσουν όπως πρέπει να λειτουργήσουν τα πράγματα.

Ευχαριστώ πολύ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, ο δήμος και η νομαρχία έχει…(δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία Αμανατίδου, δεν έχετε το λόγο.