Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

Με χθεσινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα πάνω στην αναγνώριση των διπλωμάτων που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα, εφόσον το κολέγιο που τα απένειμε είχε συνάψει συμφωνία δικαιόχρησης με ίδρυμα άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις πρόσφατες διευκρινίσεις του αρμόδιου επιτρόπου ΜακΚρίβι σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, με βάση τις οποίες οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν επιπλέον, ούτε να ελέγχουν τα τυπικά προσόντα των διδασκόντων των κολεγίων, ούτε τα προγράμματα σπουδών τους.

Με άλλα λόγια η ελληνική πολιτεία καλείται να σιωπήσει παντελώς για το κρίσιμο θέμα της μόρφωσης των παιδιών της και μάλιστα όταν οι σπουδές τους γίνονται επί ελληνικού εδάφους.

Τα επιβαλλόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν από τη μια πόσο υποκριτική ήταν η καλοκαιρινή απόπειρα της ΝΔ να βάλει «τάξη»  στο χώρο των κολεγίων και από την άλλη πόσο αδιέξοδη είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ το οποίο ενώ καταγγέλλει τη ΝΔ, αρνείται ταυτόχρονα την κατάργηση των κολεγίων.

Ο ΣΥΝ μένοντας πιστός στην ιδρυτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συνθήκη της Ρώμης η οποία επιτάσσει οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να καθορίζουν από μόνες τους τα θέματα παιδείας που τις αφορούν, δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει να επιδιώκει την κατάργηση των κολεγίων και θα αγωνισθεί, όπως το απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν, για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.  

Τμήμα Παιδείας