Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/10/2008

Η υγεία στη Βόρεια Εύβοια νοσεί

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ο νησιωτικός Νομός της Εύβοιας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μεγάλου σε μήκος οδικού δικτύου, έχει περιοχές στη Βόρεια Εύβοια που απέχουν 180 χλμ μακριά από την Πρωτεύουσα του Νομού, τη Χαλκίδα, όπου βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο. Μάλιστα ο πληθυσμός της Βόρειας Εύβοιας ξεπερνάει την καλοκαιρινή περίοδο τις 120.000 χιλιάδες.

Το υπάρχον Κέντρο Υγείας στην Ιστιαία δεν μπορεί  να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι γιατροί. Να σημειωθεί, ότι σήμερα το Κέντρο Υγείας έχει μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό από πέρυσι.

Τα δε ασθενοφόρα, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά είναι σε ερειπιώδη κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με αγροτικά αυτοκίνητα, με κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους.

Κατόπιν έντονων και πολύχρονων διαμαρτυριών των φορέων και κατοίκων της περιοχής, το Υπουργείο Υγείας με  επιστολή του στις 9/5/08, ενημέρωσε τους φορείς της Β. Εύβοιας πως:

•    «…συντάσσεται η μελέτη για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, η οποία προβλέπει την ανακαίνιση, αναδιαρρύθμιση και επέκταση των χώρων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες και λειτουργικό Κέντρο Υγείας με δυνατότητα νοσηλείας. Στο υπάρχον ισόγειο κτίριο των 1.400 τ.μ. προτίθενται επιπλέον 780 τ.μ. νέοι χώροι, η δε δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 30/6/2008».

•    «Το Διοικητικό Συμβούλιο  του ΕΚΑΒ έχει λάβει την απόφαση για τη σύσταση δυο νέων τομέων στο Νομό Ευβοίας. Ο ένας εκ των δυο προβλέπεται να λειτουργήσει στην Ιστιαία και θα λειτουργήσει αρχικά με 11 έως 16 άτομα που θα προσληφθούν με την προκήρυξη».

Έκτοτε, αν και έχουν παρέλθει πέντε μήνες, ούτε η δημοπράτηση του έργου έγινε, ούτε το ΕΚΑΒ έφθασε στην Ιστιαία.

Επειδή οι κάτοικοι και οι φορείς της Β. Εύβοιας από το 1981 δικαίως ζητούν να έχουν καλύτερη, πληρέστερη και σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της δημοπράτησης του έργου ανακαίνισης, αναδιαρρύθμισης και επέκτασης των χώρων του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, ώστε να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας, το οποίο είχατε προ πενταμήνου υποσχεθεί στους κατοίκους της περιοχής και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

•    Τι κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί για να ολοκληρωθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα, να εξοπλιστεί με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και να στελεχωθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων;

•    Πότε θα λειτουργήσει το ΕΚΑΒ στην Ιστιαία πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το αναγκαίο προσωπικό;

•    Σε ποια περιοχή της Εύβοιας θα συσταθεί ο άλλος τομέας του ΕΚΑΒ;

•    Μέχρι να ολοκληρωθούν  τα ανωτέρω έργα, τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε άμεσα, ώστε το Κ.Υ. Ιστιαίας να στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό και λοιπό προσωπικό και να εξοπλιστεί με τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ