Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/10/2008

Εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στην Ρόδο.

Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε γιατί δεν τελειώνει εδώ το πρόγραμμά μας, δύο πολύ πλούσιες ημέρες στο νησί σας. Με γεμάτο πρόγραμμα, ουσιαστικές συναντήσεις, με φορείς, με ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον τους. Είχα μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σας σε ένα πλαίσιο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Που βεβαίως διαμορφώνουν ένα νέο πεδίο, ένα νέο πλαίσιο για το οποίο θα μου επιτρέψετε να κάνω δυο τρεις παρεμβάσεις και μετά είμαι στην διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.

Οι χθεσινές εξελίξεις με την αποχώρηση της ΚΟ της ΝΔ, της κυβέρνησης δηλαδή, από το Κοινοβούλιο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή αποδεικνύουν ότι έχουμε πλέον μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν μπορεί να παράξει πολιτική, όχι μόνο δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην κριτική των πολιτικών της αντιπάλων αλλά φοβάται τον ίδιο της τον ίσκιο. Φοβάται τον ίσκιο της και φυγομαχεί. Κι έχουμε μια κυβέρνηση που φθίνει και που έχει αρχίσει και μαδάει σαν την μαργαρίτα. Ο ένας υπουργός, μετά τον άλλο παραιτούνται. Ο ένας υπουργός μετά τον άλλο διαχειρίστηκαν όλοι όσοι έχουν αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, σημαντικούς τομείς ευθύνης του κυβερνητικού έργου αλλά και της απόλυτης εμπιστοσύνης του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αναρωτιέμαι, υπάρχει σʼ αυτήν την χώρα έστω κι ένας που να αμφιβάλλει ότι τα παιχνίδια του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου του κ. Εφραίμ εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, δεν τα στήριζαν υπουργοί της κυβέρνησης; Αναρωτιέμαι υπάρχει κανείς σε αυτήν την χώρα που να πιστεύει ότι οι υπουργοί τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν αμφισβητούμενες γνωμοδοτήσεις για την επικύρωση δημόσιας περιουσίας και την μεταβίβασή της στην κτίση της Μονής Βατοπεδίου, αναρωτιέμαι υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι οι Υπουργοί τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν ήξεραν τί υπέγραφαν; Υπάρχει έστω κι ένας που να θεωρεί ότι ο κ. Ρουσόπουλος που χθες παραιτήθηκε ενεργούσε όλα αυτά τα χρόνια, δίχως την κάλυψη του πρωθυπουργού; Θα μπορούσε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού να λειτουργεί δίχως την απόλυτη συνεννόηση και την απόλυτη κάλυψη του πρωθυπουργού;

Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας σε αυτήν την χώρα που να αμφιβάλει. Κανένας, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζει. Δεν υπάρχει κανένας σε αυτήν την χώρα που να έχει έστω και μία αμφιβολία, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την διασπάθιση δημόσιου πλούτου, συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες κι ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Όπως κανείς σε αυτήν την χώρα δεν πιστεύει ότι αυτό το νομικό σύστημα που έχουμε, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κομμάτων εξουσίας, μπορεί να μας οδηγήσει όχι στην αποκάλυψη αλλά στην απονομή των ποινικών ευθυνών.

Διότι γνωρίζουμε ότι δεν είναι η μοναδική σκανδαλώδης υπόθεση που είναι πιθανόν να περάσει δίχως να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης σε κρίσιμους τομείς. Δεν είναι πολύς καιρός από το κουκούλωμα μιας σειράς υποθέσεων. Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Από την υπόθεση του χρηματιστηρίου την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ή την υπόθεση των ομολόγων στην προηγούμενη θητεία της διακυβέρνησης της ΝΔ; Από την περίφημη, περιβόητη υπόθεση Παυλίδη που αφορά και σε σας εδώ στην νησιωτική Ελλάδα, ή την υπόθεση της Siemens;

Οι πολίτες πια γνωρίζουν ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι βαριές και συγκεκριμένες και σε αντίθεση με τις ποινικές δεν παραγράφονται. Δεν παραγράφονται τουλάχιστον στην συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, από την περίοδο της «ιερής σιωπής» στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, προσπαθούσε με πράξεις και με παρεμβάσεις με ερωτήσεις στην Βουλή αλλά και με ακτιβισμούς και διαδηλώσεις έξω από το Άγιο Όρος, να αναδείξει το θέμα. Και τότε δεν μίλαγε κανείς.

Και σήμερα αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και κυρίως απαιτούμε από όλη αυτή τη συζήτηση να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις: Πρώτον, να επιστραφεί η δημόσια περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο. Και δεύτερον, να αρθεί επιτέλους αυτό το άδικο και παράλογο καθεστώς της φορολογικής ασυλίας της εκκλησίας και των μονών. Και μόλις χθες, στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής απορρίφθηκε πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, και από τα τέσσερα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, για την άρση του καθεστώτος της φορολογικής ασυλίας της εκκλησίας.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα εμείς εκτιμάμε ότι η σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή δεν έχει κανένα νόημα. Απεναντίας, θεωρούμε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αποσύρει την πρότασή του ώστε να είναι δυνατόν να επανέλθει η πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή, κατά την πρόοδο εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για την οποία πρέπει να σας πούμε ότι είναι θετικό ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ενάμισι μήνα, ψηφίσθηκε ομοφώνως.

Διότι πλέον και με την απουσία των βουλευτών της ΝΔ δεν έχει κανένα νόημα αυτή η διαδικασία, πρόκειται για απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, και επιπλέον θα ήταν λάθος να γίνει μια ψηφοφορία χωρίς νόημα πια και να μην υπάρχει δυνατότητα αν προκύψουν κατά την πρόοδο των εργασιών στην εξεταστική επιτροπή, ακράδαντα στοιχεία να επανέλθει το ζήτημα της πρότασης για δημιουργία προανακριτικής επιτροπής.

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι είχα την ευκαιρία τις δύο αυτές μέρες να επισκεφθώ το Νοσοκομείο της Ρόδου, της πόλης σας, και να διαπιστώσω τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να διαπιστώσω ότι είναι ένα Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας του με τεράστιες ελλείψεις και πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τις πληγείσες περιοχές και να διαπιστώσω ότι σʼ αυτήν την χώρα τα αυτονόητα πράγματα δεν υλοποιούνται. Γιατί είναι αυτονόητο να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη, δεν έχει όμως κηρυχθεί. Διότι είναι αυτονόητο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών , δεν έχουμε δει κανένα τέτοιο βήμα, γιατί είναι αυτονόητο να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για την αποκατάσταση με στόχο τόσο την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος όσο και το να μην ξεριζώσουν αυτοί οι άνθρωποι από τα μέρη τους, από τα χωριά τους. Είχα επίσης την ευκαιρία να επισκεφθώ την Σορωνή, όπου οι ενεργοί πολίτες διαμαρτύρονται και δικαίως για την λειτουργία ενός εργοστασίου της ΔΕΗ που εγκαταστάθηκε εκεί χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες από την περίοδο της δικτατορίας και σήμερα γεμίζει με καπνό και κάρβουνο σχεδόν όλο το νησί διότι είναι σε λάθος μέρος τοποθετημένο και υπάρχουν μονάχα υποσχέσεις για την μετεγκατάστασή του και τίποτε δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα. Είχα την ευκαιρία επίσης να συναντήσω σήμερα εργαζόμενους και εθελοντές στο πρόγραμμα Δίοδος, ένα κέντρο πρόληψης που έχει πολύ μεγάλη σημασία κατά την γνώμη μας να ενισχυθούν τα προγράμματα πρόληψης αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα στον ΟΚΑΝΑ κι ο ΟΚΑΝΑ έχει πλέον σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον δήμαρχο και τον νομάρχη, να βρεθώ στην αρχαιολογία και να μιλήσω με τους δημόσιους υπάλληλους που έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους και αγωνίζονται, είχα την ευκαιρία επίσης να συναντήσω δύο πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Δύο παραολυμπιονίκες. Τον Γιάννη Πρώτο και τον Θανάση Μπαράκα. Δύο ανθρώπους που αγωνίζονται που κέρδισαν μετάλλια στην Κίνα έξω από την λογική της ντόπας και που αποτελούν ένα μήνυμα και για την Ρόδο και συνολικά για την ελληνική κοινωνία. Γιατί εκτός από την Ελλάδα της μίζας της αρπαχτής και του βολέματος υπάρχει και μια Ελλάδα που αγωνίζεται, μια Ελλάδα που παλεύει μια Ελλάδα που διεκδικεί που πηγαίνει κόντρα στον καιρό κι αυτήν την Ελλάδα πρέπει να βγάλουμε μπροστά. Σας ευχαριστώ. 

To Γραφείο Τύπου