Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/10/2008

Διγλωσσία ΥΠΕΧΩΔΕ σε Αθήνα και Βρυξέλλες για την ποιότητα των υδάτων στον Ασωπό

Δ.Παπαδημούλης: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να πάψει ο Ασωπός να αποτελεί μια τοξική χαβούζα»

Νέα ερώτηση για την ρύπανση στον Ασωπό ποταμό κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, ζητώντας διευκρινίσεις ύστερα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν ανιχνεύεται πλέον εξασθενές χρώμιο στα νερά του Ασωπού, η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε Έκθεση στην Ευρ. Επιτροπή μόλις πρόσφατα επισημαίνοντας το πρόβλημα με τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα στην περιοχή του ποταμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) σε έκθεσή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει το πρόβλημα με τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα στην περιοχή του Ασωπού, ενώ στην Ελλάδα υιοθετεί άλλους ισχυρισμούς αφού στις 7.8.2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωση του δηλώνει ότι πλέον δεν ανιχνεύεται η καρκινογόνος ουσία εξασθενές χρώμιο στα νερά του ποταμού.

Βάση για την έκθεση που απεστάλη στην Ευρ. Επιτροπή αποτέλεσε Έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2008, ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε και αποκάλυψε ότι στον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού ανιχνεύονται εξασθενές χρώμιο, αρσενικό και μόλυβδος. Παρά τα στοιχεία αυτά, η Υπηρεσία Υδάτων υποστήριξε ότι η αυτή δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα και πρότεινε τη διενέργεια νέας μελέτης.

Ερωτάται η Επιτροπή: Ποιο το περιεχόμενο της Έκθεσης της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής; Η Έκθεση επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν ανιχνεύεται πλέον εξασθενές χρώμιο στα νερά του ποταμού;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, οφείλουν να εγκαταλείψουν αμέσως την παραπλανητική διγλωσσία και να προωθήσουν κατεπειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απορρύπανσης και σωτηρίας του Ασωπού ποταμού. Το επιβάλλουν η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής και την κοινωνία των πολιτών θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να πάψει ο Ασωπός να αποτελεί μια τοξική χαβούζα με την ευθύνη και την ανοχή της πολιτείας.»

To Γραφείο Τύπου