Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/10/2008

Παρέμβαση της Κομισιόν για τα λατομεία στο Μεγάλο Βουνό Ευβοίας

"H Επιτροπή θα λάβει τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία" απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας  ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥN Δ. Παπαδημούλη, σε ότι αφορά τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή Μεγάλο Βουνό, όπου βρίσκεται η αρχαία Ακρόπολη της Αυλίδας.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ενημέρωνε την Κομισιόν για τη λειτουργία λατομείων κοντά στην αρχαία Ακρόπολη της Αυλίδας, σημαντικής  αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, που είναι γνωστή  από την αρχαιότητα και μνημονεύεται ήδη στον Όμηρο. Ζητούσε επιπλέον να πληροφορηθεί ως προς το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.

O κ. Δήμας αναφέρεται στην υπάρχουσα κοινοτική νομοθεσία για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) (οδηγία 85/337/EΟΚ , όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 97/11/EK  και από την οδηγία 2003/35/EK ). Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι "τα λατομεία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ΕΠΕ" και ότι "σύμφωνα με το άρθρο 3 της οδηγίας ΕΠΕ, η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένας από τους τομείς τους οποίους μια διαδικασία ΕΠΕ οφείλει να εντοπίσει, να περιγράψει και να αξιολογήσει καταλλήλως."

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι "η ευθύνη για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με το σύνολο της ως άνω κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας βαρύνει, κατά περίπτωση, τις αρμόδιες ελληνικές αρχές."

Σύμφωνα με τον κ. Επίτροπο "κατά κανόνα, η Επιτροπή δεν ενημερώνεται για τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων που διενεργούνται ή για τους όρους που επιβάλλονται ως αποτέλεσμα της διενέργειάς τους. Από τις πληροφορίες που περιέχονται στην ερώτηση, συμπεραίνεται ότι οι όροι που έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού στη διαδικασία επέκτασης των δραστηριοτήτων λατομείου δεν έχουν τηρηθεί από την επιχείρηση. Επομένως, πρόκειται για ζήτημα που αφορά τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.".

Ωστόσο, ο Επίτροπος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι: "Εφόσον υπάρξει καταγγελία ή τεκμαίρεται η διάπραξη παράβασης, η Επιτροπή θα λάβει τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία".

Αναφερόμενος σχετικά ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε:

""Επιτέλους τέλος στην ανοχή των ελληνικών κυβερνητικών και τοπικών αρχών στην  ασύδοτη εκμετάλλευση του φυσικού και πολιτισμικού μας περιβάλλοντος. Αξιοποιώντας την απάντηση της Κομισιόν, θα επιμείνουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, για την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Περιμένουμε την ενεργοποίηση των κυβερνητικών αρμοδίων και της ελληνικής δικαιοσύνης."

To Γραφείο Τύπου