Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/10/2008

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή το νέο ταξίδι ακτιβιστών της Κίνησης Free Gaza Movement με σκοπό την άρση του αποκλεισμού της Γάζας

Σε συνέχεια προηγούμενης αποστολής, που η Κίνηση Free Gaza Movement με δύο πλοιάρια και 44 ακτιβιστές κατάφερε να φθάσει στη Γάζα μετά από  41 χρόνια αποκλεισμού της περιοχής, σε λίγες ώρες ξεκινά ένα νέο πλοίο με 26 άτομα από τη Λάρνακα για τον ίδιο προορισμό.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο να φτάσει το πλοίο στο λιμάνι της Γάζας. Το γεγονός ότι στο προηγούμενο ταξίδι, τον περασμένο Αύγουστο, τα πλοία δεν χτυπήθηκαν ούτε εμποδίστηκαν οι ακτιβιστές να φθάσουν στον προορισμό τους, ίσως να οφείλεται στο ότι η όλη κίνηση είχε γνωρίσει σημαντική διεθνή δημοσιότητα, ίσως ακόμη και το ότι συμμετείχε και βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου (ο Τάσος Κουράκης). 

Τώρα ανάμεσα στους ακτιβιστές είναι δύο Έλληνες, που συμμετείχαν στην προηγούμενη αποστολή (ο Γιώργος Κλόντζας και ο Νίκος Μπόλος), πράγμα που και γιʼ αυτό το λόγο επιβάλλει την εγρήγορση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και της πρεσβείας μας στο Ισραήλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση για τυχόν παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ σε βάρος του διεθνούς δικαίου για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και μάλιστα σε ναυτική περιοχή οπου το Ισραήλ δεν έχει καμία δικαιοδοσία. 

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η έξαρση της χρήσης στρατιωτικών και πολεμικών μέσων για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων πρέπει να βρει την εμπράγματη και σθεναρή επίδειξη αλληλεγγύης από όλους τους προοδευτικούς πολίτες του κόσμου προς όλους όσοι είναι σήμερα θύματα αυτής της πρακτικής.

To Γραφείο Τύπου