Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/10/2008

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ με θέματα την οικονομική κρίση και την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Π.Γ. του ΣΥΝ ασχολήθηκε με τα θέματα της οικονομικής κρίσης και της προετοιμασίας του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Σε σχέση με την οικονομική κρίση επισημάνθηκε ότι μέρα με την μέρα η κρίση περνάει στην πραγματική οικονομία. Επισημάνθηκαν οι ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι οικονομίες της Ανατ. Ευρώπης, οι οποίες υφίστανται μια ισχυρή υποτίμηση στα νομίσματά τους. Η διάσταση της οικονομικής κρίσης των γειτονικών βαλκανικών χωρών επηρεάζει και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν επενδύσει σε αυτές.

Για την ελληνική οικονομία υπογραμμίστηκε ότι σύντομα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε υφεσιακές καταστάσεις. Έτσι όπως διαμορφώνεται το σημερινό σκηνικό, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, των μικροκαταθετών, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των αποθεματικών των Ταμείων.  Ήδη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της.

Το πακέτο των 28 δις προς τις ελληνικές τράπεζες συνιστά μια σκανδαλώδη πράξη ενίσχυσης της αιτίας της σημερινής κρίσης, που δεν είναι άλλη από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών. Γι αυτό παρέχεται με χαριστικούς όρους και αδιαφανώς, με αποτέλεσμα να ευνοούνται αποκλειστικά οι τράπεζες και σε καμία περίπτωση η κοινωνία. Τονίστηκε ότι η μόνη λύση από το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί ελεύθερων αγορών και της λατρείας του κέρδους είναι η ανάκτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από το δημόσιο, με γνώμονα τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των πολιτών.

Για το σχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμήθηκε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πέρα από τον βαθιά αντιλαϊκό του χαρακτήρα, σήμερα είναι εντελώς στον αέρα, διότι συντάχθηκε κάτω από άλλες συνθήκες.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού είναι προκλητικό για την κοινωνία και θα πρέπει να αποσυρθεί. Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν βοηθά να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης, μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων και αυξάνει τους φόρους των λαϊκών στρωμάτων.

Ακόμα επισημάνθηκε πως η εικόνα του Πρωθυπουργού, να προσπαθεί να πουλήσει την Ολυμπιακή στο Κατάρ στις σημερινές συνθήκες κατάρρευσης της διεθνούς οικονομίας και των νεοφιλελεύθερων ακαμψιών είναι το λιγότερο αστεία, μιας και δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί το τι συμβαίνει σήμερα.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι απαιτείται υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού οικονομικού μοντέλου που θα βασίζεται σε ένα μεγάλο σχέδιο δημοσίων επενδύσεων και που στο επίκεντρό του θα έχει την προστασία της απασχόλησης, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος αποφασίσθηκε να προταθεί η διοργάνωση συγκεντρώσεων με θέμα την οικονομική κρίση και τις προτάσεις διεξόδου απ΄ αυτήν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις ευρωεκλογές, εκτιμήθηκε ο έντονα πολιτικός χαρακτήρας των επόμενων εκλογών, λόγω και των γενικότερων εσωτερικών εξελίξεων. Επισημάνθηκε ότι αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές που θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπόλοιπες συνιστώσες καθώς και η συμβολή του ΣΥΝ στη διαμόρφωση της διακήρυξης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Βασικά σημεία της πλατφόρμας του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές είναι: Η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η πρότασή του προς τις άλλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η επόμενη ευρωβουλή να έχει συντακτικό χαρακτήρα για τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωσυνθήκης, η οποία να τεθεί σε έγκριση από όλους τους λαούς της Ευρώπης με δημοψηφίσματα.

To Γραφείο Τύπου