Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/10/2008

Ομιλία Αλ.Τσιπρα στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Οικολογίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή και η Πολιτική Κίνηση Αλιβερίου του ΣΥΝ με θεμα: «Ενεργειακό - γιατί λέμε όχι στον λιθάνθρακα»

afisa

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

 Φίλες και φίλοι

Η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας ανακοινώνει συνεχώς αδειοδοτήσεις για παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Προγραμματίζει νέες εγκαταστάσεις με εισαγόμενο λιθάνθρακα αντί να προχωρήσει σε προγράμματα σταδιακής υποκατάστασής τους. Είναι μία κυβέρνηση που θεωρεί πως σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Που θα επωμισθούν για άλλη μία φορά στην πλάτη και στα πνευμόνια τους μία κακώς εννοούμενη ανάπτυξη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι κάτοικοι της Κοζάνης της Καβάλας, της Πτολεμαΐδας, του Αλιβερίου και πολλών άλλων περιοχών.

Όλων των περιοχών που εδώ και μήνες έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας το αυτονόητο, όχι άλλο κάρβουνο! Όχι άλλη υποβάθμιση της ζωής τους, όχι άλλη υπονόμευση του μέλλοντος και των παιδιών τους. Επικαλούνται τα οικονομικά οφέλη, επιβεβαιώνοντας την άποψή μας πως για αυτούς το κέρδος είναι πάνω από τους ανθρώπους. «Ξεχνούν» όμως να υπολογίσουν το κόστος και την επιβάρυνση από το αλισβερίσι της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι που αυξάνει το κόστος της κιλοβατώρας και το οποίο θα μετακυλύετε στον καταναλωτή.

«Ξεχνούν» να πουν πως ο λιθάνθρακας είναι ένα στερεό καύσιμο, της ίδιας κακής ποιότητας με τον λιγνίτη. Η καύση λιθάνθρακα θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή. «Ξεχνούν» να πουν πως σε τοπικό επίπεδο θα προκληθεί έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, οξειδίων του αζώτου και θείου και θα δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων.

Εμείς λέμε να ακυρωθούν αμέσως οι αδειοδοτήσεις για επιπλέον παραγωγή με χρήση λιθάνθρακα και να σχεδιαστεί η προοδευτική μείωση, σε ορίζοντα χρόνου, της χρήσης λιγνίτη. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό, συνεκτικό και μακροχρόνιο σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός επιβάλλει και ένα γενικότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των οικονομιών και της απασχόλησης στην περιφέρεια, όπου έχουν υπερσυγκεντρωθεί παραδοσιακές βιομηχανίες. Αντ΄ αυτού αυτό που ακούμε και φοβόμαστε πως είναι αλήθεια η κυβέρνηση επιλέγει βρώμικα καύσιμα και βρώμικες συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την ίδια «ρυπογόνα πολιτική».

Ας μην ξεχνάμε πως πρόσφατα η Ελλάδα «είχε την τιμή» να είναι η πρώτη χώρα που αποβλήθηκε, που αποκλείστηκε από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο, επειδή απέτυχε να πείσει τον ΟΗΕ ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής εκπομπών.

Υπάρχει πάντως και κάτι θετικό από αυτήν την ιστορία. Είναι η αντίδραση, η αυτοοργάνωση και οι δυναμικές αντιδράσεις των πολιτών σε όλη την χώρα. Είναι η ύπαρξη μίας νέας συλλογικής συνείδησης που πια δεν υποκύπτει σε διλήμματα «λιθάνθρακας ή ανεργία». Δημιουργήθηκε η ομάδα «πολίτες κατά του λιθάνθρακα», που με τον συντονισμό τους πανελλαδικά, κατόρθωσαν να αποτρέψουν τα σχέδια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε πολλές περιοχές.

Ειδικά για εσάς εδώ στο Αλιβέρι συντρόφισσες και σύντροφοι, η συμπαιγνία της ΔΕΗ, της ΡΑΕ και της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου ήταν προκλητική. Στόχος να κλαπεί ένας μεγάλος κοινόχρηστος χώρος και να αποδοθεί σε αυτούς που θέλουν να φτιάξουν μία ρυπογόνα εγκατάσταση  λίγα μόλις μέτρα από τα σπίτια των κατοίκων.

Το επείγον και πολύ σημαντικό ζήτημα σήμερα είναι ο αειφορικός ενεργειακός σχεδιασμός. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον. Ένας σχεδιασμός που θα έχει στόχο την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 20%, την χρήση νέων τεχνολογιών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών  εγκαταστάσεων.

Ας πείσουμε όλον τον κόσμο πως περιβάλλον και ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρξουν. Ας πείσουμε όλον τον κόσμο πως υπάρχει «πράσινη ανάπτυξη». Πως δεν είμαστε ιθαγενείς που με χάντρες και καθρεφτάκια θα μειώσουν τις αντιστάσεις μας και θα δεχτούμε την περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν μπορούν άλλο να μας κοροϊδέψουν. Δεν πρόκειται να υποθηκεύσουμε την ζωή μας ούτε να επενδύσουμε στο χρηματιστήριο ρύπων.

To Γραφείο Τύπου